SARAJEVO

U mnogim bolnicama nedostaju pedijatri, ginekolozi i radiolozi

Većini zdravstvenih ustanova fali stručnog kadra

F. NUMANOVIĆ

2.11.2014

U većini zdravstvenih ustanova u Kantonu nedostaje specijalista ginekologije, radiologije, pulmologije, pedijatrije te pneumofiziologije i zbog toga su pojedine oblasti ugrožene.  
Ministar zdravstva KS Eldan Lokmić (BOSS) kaže da je situacija najkritičnija kada su u pitanju pedijatri, ginekolozi i radiolozi.

Nedovoljan broj

- Ima manje specijalista nego što bi trebalo, gledajući prema zahtjevima građana i njihovim potrebama. Jednostavno, prije 2013. godine nije se davao dovoljan broj specijalizacija - dodao je Lokmić.

Nedostatak ginekologa i radiologa najviše su osjetile pacijentice u Zavodu za zaštitu žena i materinstva, koje su više od pola godine čekale na mamografiju. Direktor Mithat Kurtović kaže da sada ima manje problema s listama čekanja jer su uposlili ginekologa i radiologa.

- Imamo 28 ginekologa, tri radiologa i jednog citologa. Pacijentice sada na mamografiju čekaju najduže 20 dana i to je veliki napredak - dodao je Kurtović.

mithat-kurtovic1

Kurtović: Manje problema

Predsjednik Sindikata zdravstva KS Edo Selimić tvrdi da je najveći problem u proteklom periodu bio pogrešna raspodjela specijalizacija i zbog toga ispaštaju pacijenti. Kaže da je najteže u domovima zdravlja, gdje nedostaje veliki broj ljekara porodične medicine.

Preko veze

- Specijalizacije se nisu dodjeljivale prema potrebama, išlo se preko veze, pa su specijalizanti birali oblast. Doveli smo se u situaciju da nema ljekara, a na usavršavanje se dugo čeka - kazao je Selimić.

28 ginekologa

3 radiologa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.