SARAJEVO

Izvjesna gradnja moderne garaže prekoputa Vijećnice

Općina čeka kredit za tri projekta

Mjesto gdje su planirani radovi

2.11.2014


Općina Stari Grad sama će graditi podzemne garaže na platou prekoputa Vijećnice, nakon što u Kantonu nisu imali sluha da realiziraju ovaj projekt koji bi mnogo značio zbog nedostatka parkinga u gradu.

Planirano je da garaža bude na površini od 3.500 kvadrata sa 155 parking mjesta. Drveće u parku bit će zamijenjeno novim, a travnati dio će biti znatno veći. Trg će biti popločan, a nova bina će se koristiti za sve manifestacije i stajat će tokom cijele godine.

Novo drveće

Kako nam je potvrdio načelnik Ibrahim Hadžibajrić (SBB), aplicirali su za kredit kod Saudijskog fonda za tri projekta čija je vrijednost nešto više od 11 miliona KM.

- Uskoro ćemo znati hoćemo li dobiti ta sredstva, od kojih bi pet miliona bilo usmjereno za gradnju podzemnih garaža prekoputa Vijećnice. Najvažnije je da smo sve dozvole dobili i da nema smetnji da radovi odmah počnu - rekao nam je Hadžibajrić.

Inače, u Ministarstvu saobraćaja KS najavljivali su da planiraju s Općinom realizirati ovaj projekt u omjeru pola-pola, ali, prema riječima Hadžibajrića, sve se završilo na potpisanom predugovoru prije godinu i po.

idejno-rjesenje-garaze

Idejno rješenje projekta

Odlazak premijera

- Kada smo potpisali konačni ugovor i poslali ga u Kanton, nikada nismo dobili povratnu informaciju. Tada su izbile demonstracije, premijer je otišao s funkcije i na tome se završilo. Ukoliko je Kanton spreman, i dalje stojimo na raspolaganju za saradnju - pojasnio je Hadžibajrić.     

Bubica: Spremni smo

Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica (BPS) kazao nam je da su, ukoliko Općina ne uspije realizirati kredit, spremni da se ponovo uključe.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.