SARAJEVO

Radnici će podnijeti krivične prijave protiv direktora i uprave Veterinarske stanice

Nastavak generalnog štrajka

K.Ke.

4.11.2014

14:03 - Nakon što su dva sata uzalud čekali odgovor v.d. premijera Muhameda Kozadre (SDA), radnici Veterinarske stanice KS su se razišli.

Dolazak pred zgradu Kantona najavili su i za sutra, kada je i sjednica Vlade, a zahtjevat će da ministri promptno riješe njihov problem.

11:05 - Radnici Veterinarske stanice KS podnijeće će krivične prijave protiv v.d. direktora Senada Arnautovića i kompletne uprave preduzeća, zaključak je sa sastanka koji je održan s resornim ministrom Hrenovicom.

Kako nam je kazao Dženan Rizvo, predsjednik strajkačkog odbora, radnici će već danas napisati prijave.

- Također, čekamo i odgovor premijera Muhameda Kozadre da Vlada u cijeli problem uključi i Pravobranilaštvo, kako bi se sačuvao interes Kantona, jer ovo preduzeće svakim danom zbog ove uprave bilježi gubitke - kazao je Rizvo.

Ministar Hrenovica istaknuo je kako je potrebno da se uključi je Tužilaštvo KS.

- Uprava je napravila niz nezakonitosti. Falsificirani su potpisi nalaza hrane iz laboratorije. Pitanje je kakva je kontrola bila i šta građani jedu - kaže Hrenovica.
 

Uposlenici Veterinarske stanice počeli su se okupljati pred zgradom Vlade KS gdje će nastaviti generalni štrajk.

Radnici zahtjevaju smjenu trenutne uprave na čelu s v.d. direktora Senadom Arnautovićem i imenovanje nove, te isplatu pet plaća.

Trenutna uprava, koju je u preduzeće instalirao NSRzB, Veterinarsku stanicu svela je na rub egzistencije, a radnike ostavila bez plaća i doprinosa.

Radnicima se odmah obratio ministar privrede KS Emir Hrenovica koji ih je pozvao na sastanak kako bi se razgovorom našla rješenja za probleme.

Na sastanak je pozvan i v.d. premijera Muhamed Kozadra (SDA), koji se još nije pojavio, kao i nekoliko pravnika.

Kako je kazao ministar Hrenovica uz pomoć pravnika pokušat će se naći pravna riješenja za smjenu uprave koja ne želi sama da odstupi uprkos zahtjevima radnika.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.