SARAJEVO

Ministri na kraju mandata primaju čak 15 službenika

Vlada KS krši odluku Skupštine o zabrani zapošljavanja

K. Kešmer

4.11.2014

Vlada Kantona Sarajevo, koju predvode ministri SDA, na narednoj sjednici trebala bi dati saglasnost za prijem oko 15 novih uposlenika u kantonalne institucije. Uprkos budžetskom deficitu, ministri su pred kraj mandata odlučiti na budžetske jasle dovesti nove ljude.

Na dnevnom redu sjednice, koja bi trebala biti održana ove sedmice, čak devet tačaka odnosi se na saglasnosti za prijem novih službenika!

Socijalna politika

„Upražnjene pozicije“, kako se navodi u predloženim odlukama, žele se popuniti u nekoliko kulturnih ustanova, i to galeriji „Collegium artisticum“, Sarajevskoj filharmoniji te JU „Biblioteke Sarajevo“, koje spadaju u resor ministra kulture i sporta Ivice Šarića (SDA).

Novog radnika traži i ministar socijalne politike Muamer Bandić (SDA) za Kantonalni centar za socijalni rad. Saglasnost za prijem novih službenika zahtijevaju i Civilna zaštita KS te Zavod za izgradnju KS. Nove uposlenike prima i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, ali u odluci nije naveden podatak o koliko novih radnika je riječ. Službenika će zaposliti i ministar saobraćaja Jusuf Bubica (BPS).
 
Najveći broj radnika prima Ministarstvo finansija s v. d. premijera Muhamedom Kozadrom (SDA) na čelu. On planira zaposliti čak petero službenika na neodređeno vrijeme. Prijem novih uposlenika traži i Zavod za besplatnu pravnu pomoć KS pri Ministarstvu pravde.

Zapošljavanjima pred kraj mandata, međutim, protivi se ministar za boračka pitanja Faid Hećo (BPS), koji nam je kazao da neće podržati prijem novih radnika.

faksimil-dnevnog-reda

Faksimil dnevnog reda: Skoro sve tačke o imenovanjima

Tražio dozvolu

- Ne vidim potrebu da se zapošljava petero službenika u Ministarstvo finansija. Tražit ću da mi se obrazlože predložene odluke i dokaže potreba za novim radnicima, kao i to odakle će ih plaćati. Već godinu tražim dozvolu za prijem troje uposlenika u ministarstvo na čijem sam čelu, ali nisu mi dali - kazao je Hećo.

Ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac (SDU) smatra, također, da trenutno nije vrijeme za nova zapošljavanja.

- Sumnjam da se radi o potrebi za novim radnicima. Ne znam može li se to i finansijski pratiti, odnosno osigurati novac za plaće - kazao je Pećanac.

Ne smiju zapošljavati

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS Dževad Rađo kazao nam je da Vlada, ukoliko usvoji ovakve odluke, krši odluku Skupštine po kojoj se zabranjuje upošljavanje u organe uprave, što ne smije uraditi.

djevad-radjo

Rađo: Sumnja u potrebu

- Skupština je jednoglasno usvojila tu odluku, koju će oni time prekršiti. Nema potrebe, pogotovo pred kraj mandata, da se to radi, stvara se sumnja u to da postoji potreba za novim radnicima - ustvrdio je Rađo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.