SARAJEVO

Ambulante pune pacijenata koji na preglede čekaju satima

Naše ekipe u obilasku JU Dom zdravlja KS u kojem je slaba organizacija

F. N. - A. Š. H.

5.11.2014

Pacijenti koji se liječe u JU Dom zdravlja KS ogorčeni su jer, čak i bolesni, moraju čekati po nekoliko sati da dođu na red za pregled. Gužve su od jutarnjih sati, a iz Uprave „Doma zdravlja“ kažu da to nema veze sa sistemom, već za to krive virozu, odnosno povećan broj pacijenata.  

- I dalje se prakticira telefonski sistem naručivanja, koji se pokazao efikasnim. Veliki broj pacijenata se ne naručuje i oni, kada dođu kod ljekara, moraju čekati - kazali su nam jučer iz ove zdravstvene ustanove.

Nedostaje ljekara

Međutim, nisu nam govorili o tome da u nekim ambulantama i domovima zdravlja nedostaje ljekara, što je, prema riječima pacijenata, najveći problem.

Ekipa “Dnevnog avaza“ jučer je obišla nekoliko domova zdravlja i ambulanti porodične medicine, a najveću gužvu zatekli smo u Domu zdravlja „Omer Maslić“ u Novom Sarajevu.

Mnogo je nezadovoljnih pacijenata, a kako nam je kazala jedna od njih Mirsada Šeho, da bi došla na red za pregled, morala je čekati puna dva sata.

- Iako se telefonski naručim i dosta ranije dođem, ipak moram čekati. Ljekari su ljubazni i susretljivi, ali najveći je problem doći do njih. Mislim da je sistem po kojem se radi u našem zdravstvu vrlo loš, a odgovorni se ne trude da ga poprave - kazala je Šeho.

buzaljko-seho-dzanic

U čekaonici smo zatekli pacijenticu Dišu Buzaljko. Ona nam je ispričala da je od kuće telefonom zvala i naručila se, ali da je opet morala doći mnogo ranije, jer su čekaonice pune. Buzaljko kaže da se nešto mora mijenjati nabolje, jer su kod ljekara najčešće stariji ljudi i hronični bolesnici, kojima su procedure i čekanje gori od bolesti.

Čak četiri sata u novosarajevskom domu zdravlja na pregled je čekala Fadila Ćerimagić.

- U pratnji snahe došla sam u osam, kad su počeli raditi, i tek u 12 sati sam primljena na pregled. Iako sam bolesna i jedva dođem, ipak moram čekati po nekoliko sati. To je nedopustivo - dodala je Ćerimagić.

U Domu zdravlja „Vrazova“ zatekli smo pacijenticu Jovanu Andrić, koja nam je kazala da je često naruče u vrijeme preuzimanja smjene.

vrazova-guzva1

U „Vrazovoj“ čekaonice pune od jutarnjih sati

Organizacija posla

- Doktorica dolazi u dva sata i tada je puna čekaonica. Više pacijenata naruče u isto vrijeme pa sam primorana čekati - istakla je Andrić.

Penzioner Fuad Džanić, koji se liječi u ambulanti porodične medicine u Buča Potoku, koji smo jučer, također, posjetili, rekao nam je da zbog čekanja nekad odustane od odlaska na pregled.

- Ljekari profesionalno obave posao, ali kada su u pitanju gužve i organizacija posla, menadžment Doma zdravlja godinama ništa ne radi. Čekaonice su zapuštene, zimi hladne, a zbog gužvi se pacijenti znaju često svađati - kaže Džanić.

Hitna imala 488 intervencija 

Direktorica Hitne pomoći Sena Softić-Taljanović kazala nam je da su u ponedjeljak imali 488 pacijenata, a većina njih javila se zbog viroze.

softic-taljanovic

Softić-Taljanović: Pune ruke posla

- Pacijenti se žale na povišenu temperaturu i upalu gornjih dišnih puteva. Prva adresa im je Hitna jer se ne moraju naručivati. Naše ekipe imaju pune ruke posla - rekla je Softić-Taljanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.