SARAJEVO

Nastavili uhljebljivati svoje kadrove : Vlada KS zaposlila 19 službenika!

Ministri iz SDA pred kraj mandata

K. KEŠMER

6.11.2014

Vlada Kantona Sarajevo, predvođena ministrima SDA, jučer je zaposlila 19 novih službenika u ministarstva i kantonalne institucije. Na taj način, pred kraj mandata aktuelnom sazivu nastavljena je praksa po uzoru na Federalnu vladu SDP - SDA, koja pred sami odlazak na državne jasle uhljebljuje stranačke i ministrima bliske kadrove.

Prema usvojenim odlukama, v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA) u svoje Ministarstvo finansija primit će pet službenika, ministar socijalne politike Muamer Bandić (SDA) jednog.

Vanredna tačka

Ministarstvo prostornog uređenja prima dva službenika, Ministarstvo saobraćaja s Jusufom Bubicom (BPS) na čelu jednog, dok je rekorder ministar kulture Ivica Šarić (SDA), koji će angažirati čak 10 novih radnika!

Burne reakcije

Upravo je, kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih Vladi, najviše rasprave bilo oko Šarićeve odluke. Naime, na prvobitnom dnevnom redu on je tražio tri uposlenika, međutim, dodao je vanrednu tačku kojom je tražio dodatnih sedam uposlenika za Narodno pozorište.

To je izazvalo burne reakcije pojedinih ministara, koji su smatrali da je to upošljavanje nezakonito. Pojedini ministri tvrde da je zapošljavanje nezakonito jer je u Narodnom pozorištu mandat istekao i direktoru i Upravnom odboru. Pitanje je ko je onda tražio nove radnike, a ministar ne može to raditi samoinicijativno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.