SARAJEVO

Pumpaju administraciju, a ljekara ni za lijeka

Šta je razlog velikih gužvi i čekanja u domovima zdravlja

F. N.

6.11.2014

Uprave većine zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, a što je očito u JU Dom zdravlja KS, pri zapošljavanju prednost daju pravnicima, sociolozima, socijalnim radnicima u odnosu na ljekare i medicinske tehničare. To je, kako saznaje „Dnevni avaz“, i glavni razlog velikih gužvi u domovima zdravlja, u kojima građani na pregled čekaju satima.

Evropski standardi

Prema riječima predsjednika Sindikata zdravstvenih radnika KS Ede Selimića, Uprava JU Dom zdravlja otvara nove administrativne službe, dok ljekari moraju ići u druge kantone ili van zemlje tražiti posao. U isto vrijeme, kako ističe, nama nedostaje medicinskog kadra.

Prema evropskim standardima, u zdravstvenim ustanovama nemedicinskog kadra može biti do 15 posto u odnosu na ostale uposlene.

Međutim, Selimić kaže da je u nekim našim ustanovama taj omjer 30 posto nemedicinskog naprema 70 posto medicinskog kadra.

- Zato ne vidim nikakvu potrebu da domovi zdravlja otvaraju nove službe i upošljavaju toliko radnika mimo medicinske struke - rekao je Selimić.

Bivši direktor Doma zdravlja KS Milan Mioković rekao je za „Avaz“ da u toj ustanovi godinama nedostaje ljekara, medicinskih sestara i tehničara.

milan-miokovic

Mioković: Medicinski kadar

Nove službe

- Dok sam bio dio Uprave, nisu se otvarale nove službe i nije bilo potrebe za tim. Znajući kakva je situacija u domovima zdravlja, medicinski dio se mora kadrovski osnažiti. To je institucija gdje su zdravstveni radnici prioritet i apsolutno ne podržavam pretjeran prijem radnika druge struke - kazao je Mioković.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.