SARAJEVO

Dobili 8 miliona KM kredita, sada slijede masovni otkazi

Nastavljena trakavica radnika preduzeća ZOI '84

J. GAZIJA

7.11.2014

Preduzeće ZOI '84 jučer je dobilo osam miliona KM kredita koji im je odobrila BOR banka. Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio Mehmedalija Hadžović, predsjednik Nadzornog odbora (NO), novac bi na računu firme trebao biti naredne sedmice!

Milionska dubioza

Međutim, dugoočekivani kredit, osim što će radnici dobiti 9,5 od ukupno 15 neisplaćenih plaća, probleme firme, koja je zapala u milionsku dubiozu, neće biti ni približno riješeni. Da stvar bude gora, ova kantonalna firma kao hipoteku za ogromno zaduženje dala je jedino vrijedno od imovine - zgradu u centru grada.

Osim toga, kako saznajemo, dobivanjem kredita hitno će biti potrebno provesti program sanacije ZOI '84, kojim je predviđeno masovno otpuštanje radnika. Prema tom programu, bez posla će u prvom valu ostati više od 30 uposlenika.

Hadžović nije govorio o otpuštanju, ali je kazao da novac neće biti utrošen badava te da će firma ubuduće nastaviti poslovati. Istakao je i to da će uskoro početi pripreme za narednu turističku sezonu i da će ove zime biti skijanja na Bjelašnici i Igmanu.

Predsjednik Sindikata radnika ZOI '84 Alija Hodžić jučer je bio iznenađen ponašanjem direktora Midhata Hubijara i članova NO, jer radnicima nisu htjeli dati informacije.

Agonija radnika

- Uprava i radnici nemaju nikakve saradnje. Plaće smo čekali 14 mjeseci i sada nam šute o svemu. Zar nismo zaslužili konačno lijepu vijest? Prešutjeli su nam to da su dobili kredit. Nadamo se da će taj novac riješiti agoniju radnika - kazao je Hodžić.

Plaće, pa idemo raditi

On je dodao da će ostati do kraja pošteni te da će, čim dobiju plaće, otići na posao i raditi punom parom.

- Koliko god Uprava imala projekata, mi ćemo raditi bez prigovora. Ali nije mi jasno hoće li oni imati ozbiljne i iskrene namjere prema radnicima, s obzirom na to da ne sarađuju s nama kako bi trebali - istakao je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.