SARAJEVO

U političkom vakuumu ministri grabe priliku da uhljebe podobne

Poslanici burno reagirali na odluke Vlade KS, koja u Kanton zapošljava 19 radnika

A. Na.

7.11.2014

Na vijest da je odlazeća Vlada KS na jaslama Kantona uhljebila i zaposlila 19 novih službenika, uglavnom svojih stranačkih kolega, podobnih kadrova, burno su jučer reagirali zastupnici u Skupštini Kantona.

Poslanik iz Saveza za bolju budućnost BiH Adnan Solaković tvrdi da je sve urađeno mimo zakona jer je Skupština KS donijela odluku da nema otvaranja novih i izmišljenih radnih mjesta!

- Ovaj čin pokazuje koliko je ohola Vlada KS koju predvodi SDA, a koju su zbog nerada i nezadovoljstva smijenili građani. Oni nemaju pravo takvo nešto raditi. Kanton je pun uposlenika. I opet su iz zahvalnosti primili svoje ljude, odnosno one koji su im odani, ali ne i stručni. To je apsurd šta rade! S jedne strane, imamo demonstracije i gladne ljude, a s druge arogantnu vlast koja iskorištava ovaj vakuum - kazao je Solaković.

Poslanica Demokratske fronte u Skupštini KS Hanka Vajzović osudila je ovaj potez Kantonalne vlade.

- Ako je tačno da je pred kraj mandata u KS zaposleno više državnih službenika ili uposlenika, postavlja se pitanje zakonitosti. Je li to usklađeno sa sistematizacijom? Ako jeste, šta se dosad čekalo i gdje su oni koji su prethodno tu bili - pita se Vajzović.

Međutim, ako nije, poslanica DF-a ističe da je u tom slučaju jasno da se u političkom vakuumu želi ugrabiti prilika za zbrinjavanje podobnih.

- Uostalom, svjedoci smo da je to evidentno u slučaju užurbanog imenovanja velikog broja svojih kadrova na značajne javne funkcije - rekla je Vajzović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.