SARAJEVO

Promovirano 6.127 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija UNSA

Svečana promocija održana u dvorani "Mirza Delibašić"

Fena

8.11.2014

Svečana promocija i dodjela diploma za 6.127 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas, a promovirajući studente dekani fakulteta pozvali su ih da cijene diplomu koja je rezultat uloženog truda i najveći kapital s kojim raspolažu.

Najuspješnijim studentima prvog i drugog ciklusa njih 169 sa svakog fakulteta i akademije uručena su univerzitetska priznanja "Zlatna značka" (43), "Srebrena značka" (121) i "Povelja Univerziteta u Sarajevu" (pet).

Najbolja studentica Prvog ciklusa studija s prosjekom 9,89 je Aida Jažić studentica Muzičke akademije, a najbolja studentica Drugog ciklusa s prosjekom 9,88 Esma Sulejmanagić studentica Muzičke akademije UNSA.

Rektor Univerziteta Muharem Avdispahić naglasio je da je neodvojiv moderni razvoj BiH od doprinosa što su ih nauci, umjetnosti, privredi, upravi i kulturi u cjelini dali i daju stručnjaci obrazovani na Univerzitetu u Sarajevu.

- Univerzitet u svom pojmu nosi dimenziju univerzalnosti. To je mjesto teorijskog i praktičnog, mjesto inovacije i interpretacije - kazao je Avdispahić, dodajući da je u svijetu sve bržeg naučno-tehnologijskog napretka i društvenih promjena znanje daleko odmaklo.

Istaknuo je da je u sto godina od početka Prvog svjetskog rata uznapredovalo razumijevanje društvenih fenomena, a brojni su skupovi kojim se 2014. godine prisjećalo početka tog rata, ali nakon dva svjetska rata, pada Berlinskog zida, opsade Sarajeva i Srebrenice Evropa još nije geopolitički potpuna.

Podsjetio je da su Albanija i četiri republike bivše Jugoslavije (BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija) te bivša autonomna pokrajina Kosovo različito pozicionirani u procesu euroatlantskih integracija.

- BiH koja je prije 100 godina imala status krunske zemlje unutar Austro-ugarske imperije ostaje paradigmatičnim testom univerzabilnosti evropskih vrijednosti, potrebe njihovog ponovnog promišljanja iz perspektive 21. stoljeća - istaknuo je Avdispahić.

Studentima je poručio da su obrazovani da sebe razumiju kao Evropljane u onom smislu koji je oblikovala svijetla strana njene tradicije, Evropljane one Evrope koja je otvorena za uvažavanje njihovog dostojanstva i višeslojnih identiteta.

Izrazio je nadu da će svršeni studenti kao stručnjaci doprinijeti da se put bh. društva ka euroatlantskim integracijama ubrza te ih je pozvao da doprinesu uspostavi novog evropskog koridora - koridora ka društvu znanja kroz izgradnju i opremanje Univerziteta te infrastrukturna ulaganja u istraživanje i razvoj.

Najbolja studentica Drugog ciklusa studija Esma Sulejmanagić kazala je da joj je izuzetna čast obratiti se uime dobitnika najvećih univerzitetskih priznanja i svih diplomanata i magistranata.

- Dio puta koji smo do sada prošli bio je zanimljiv i dinamičan, ali iako nemamo precizan odgovor šta dalje niko nije ni kazao da će biti lako. Ipak nakon svih uspjeha iza nas i stečenih znanja čini mi se poražavajuće da pri susretu s prvom preprekom odustanemo - istaknula je.

Napomenula je da su studenti stekli mnogo znanja na fakultetima i akademija, ali i dodala da će još mnogo toga imati priliku učiti te da kako raste znanje rastu i mogućnosti. 

Ovu svečanost UNSA organizira deseti put, prva ovakva dodjela diploma upriličena je 2005. godine kada je Univerzitet krenuo u realizaciju Bolonjskog procesa.

Univerzitet u Sarajevu najveći je univerzitet u Bosni i Hercegovini koji ima 25 fakulteta i pet naučno-istraživačkih instituta i pod svojim okriljem razvija humanističke, medicinske, prirodne, tehničke i biotehničke nauke, likovnu, muzičku i scensku umjetnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.