SARAJEVO

Za Mahira Carinika Sarajlije kažu da je bio široke ruke i bez hile

Umro vlasnik jedne od najstarijih pekara u gradu

F.N. - Ma. A.

9.11.2014

Vlasnik jedne od najstarijih pekara u Sarajevu Mahir Carinik umro je prije sedam dana u 63. godini života. Mahir je zbog šećerne bolesti u posljednje vrijeme sve manje dolazio u svoju pekaru na Kovačima, poznatiju kao "pekara kod Mahira". 

Ekipa "Dnevnog avaza" bila je na Kovačima, članove porodice nismo zatekli, a radnici ove najpoznatije gradske pekare kazali su nam da su u žalosti te da još nemaju snage da govore. 

Mahir potječe iz stare sarajevske porodice, čiji su preci bili carinici, državni službenici, pa odatle i njegovo prezime Carinik. Pekarski zanat naslijedio je od dede i oca, koji su prvu pekaru otvorili iznad Kapi-kule na Ploči. Kasnije su kupili prizemlje u kući na Kovačima, gdje se pekara danas nalazi. 

Pekara na Kovačima postoji više od 300 godina, a samo se izgled mijenjao, dok je tradicija pravljenja somuna, pogača i hljeba ostala ista. Mahir je prvi pekar koji je počeo praviti pizze u pekari. 

Ljudi koji su ga poznavali, kažu da je bio široke ruke i bez hile. Bravar s Gazinog Hana Ismet Babić družio se sa Mahirom od djetinjstva i bili su nerazdvojni. 

- Svakog jutra smo pili kafu i još ne mogu da vjerujem da ga nema. Posebno mi je bilo teško kada sam jutros (jučer, op. a.) svratio do pekare. Uvijek je bio tu za prijatelje, i u dobru i u zlu. On je legenda grada - rekao nam je Babić.   

Osim mlađeg brata Edhema, pekarsku tradiciju nastavit će i Mahirovi sinovi Nermin i Almin. 

 

 

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.