SARAJEVO

Plaćaju kazne, a nemaju gdje parkirati

Niko ne rješava problem stanovnika Splitske i ulice Emerika Bluma

A. Š. H. - Z. Ka.

10.11.2014

Stanovnici Splitske i ulice Emerika Bluma u Novom Sarajevu ogorčeni su što godinama plaćaju kazne za nepropisno parkiranje ispred svojih ulaza, jer vozila nemaju gdje drugo ostaviti. Kako su nam kazali, više puta su se obraćali Mjesnoj zajednici i Općini da riješe njihov problem.

- Iz Općine su nam rekli da moraju dobiti odobrenje Ministarstva saobraćaja KS te da su u više navrata slali dopise. Više ne znam koliko sam kazni platila u posljednje dvije godine. Potrošim skoro cijelu plaću i ovo se više ne može trpjeti - kazala nam je Sabira Avdić, koja živi u Splitskoj ulici.

sabira-avdic

Avdić: Plaću daje za kazne

U Općini navode da je Splitska ulica dvosmjerna, a prema zakonu, u tom slučaju je zabranjeno parkiranje.

- Još 17. oktobra uputili smo ponovo dopis Ministarstvu kako bi se dio ove ulice iz dvosmjernog regulirao u jednosmjerni režim. Ovim bi se riješio i problem kretanja pješaka i osoba s invaliditetom. Što se tiče ulice Emerika Bluma, funkcioniranje saobraćaja bit će riješeno u okviru projekta gradnje južne longitudinale - navode u Općini te dodaju da je ovaj problem u nadležnosti  Ministarstva i Direkcije za puteve KS.

splitska-kazne

Splitska ulica je dvosmjerna

No, u Ministasrtvu tvrde suprotno.

- To je općinsko zemljište i mogu raditi šta im je volja. Dobili smo samo jedan dopis, od jednog građanina, koji smo zatim proslijedili dalje, Općini, ali nismo dobili odgovor - rekli su u Ministarstvu.   

Krive Općinu

Ogorčen je i Stanko Karlušić iz ulice Emerika Bluma, koji smatra da je za sve kriva Općina, koja ne rješava osnovne probleme svojih građana.

- Svakog dana strahujemo od novih kazni, a nemamo gdje drugo da parkiramo. Nema mjesta ni za stanare, a na svakom koraku prave zgrade koje će stvoriti još veće gužve oko parkiranja - govori Karlušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.