SARAJEVO

UPOZORENJA Smještaj skuplji za 45 KM!

Studentski domovi poslali urgenciju kantonima

A. JAMAKOVIĆ

11.11.2014

Studenti će od Nove godine sami morati plaćati dodatnih 45 KM za boravak u domovima Studentskog centra Sarajevo ukoliko kantoni iz kojih dolaze ne budu pristali snositi dio troškova. Kako nam je rekao direktor Studentskog centra Emir Kadrić, jučer su poslali urgenciju kantonima da bi se izjasnili o korekciji cijena boravka u studentskim domovima.

- Svi kantoni bi trebali pismeno dostaviti saglasnost do 20. novembra. Naš stav je da mora doći do korekcije cijena jer sami ne možemo pokriti povećanje cijena energenata i hrane na tržištu. Zbog toga svi kantoni u budžetima za narednu godinu moraju planirati dodatna sredstva. Predviđeno je da studenti izdvoje dodatnih 15, a kantoni 30 KM - pojasnio je Kadrić.

Prosječna cijena smještaja po studentu do sada je iznosila 130 KM, bez subvencija koje su obaveza kantona. Godinama se u ovoj ustanovi bore s naplatom dugovanja, zbog čega su nerijetko ostajali bez struje, vode... Prema riječima Kadrića, za sada nisu imali prijetnji o isključenju nekih energenata.

- Niko nema pravo Studentski centar gurati u finansijsku dubiozu. Ukoliko pojedini kantoni ne pristanu na ovu korekciju, onda će troškove morati snositi studenti, ali se nadam da se to neće desiti - pojasnio je Kadrić.

Neka vlast objasni roditeljima

- Ako se kantoni ogluše na naše urgencije, višu cijenu smještaja morat će platiti studenti. Međutim, onda i kritike te nezadovoljstvo studenata i njihovih roditelja moraju snositi vlade kantona - upozorio je Kadrić.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.