SARAJEVO

Kantonu propada imovina vrijedna 150 miliona KM!

Agencija za privatizaciju ostala bez prihoda

K. KEŠMER

11.11.2014

Uposlenici Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP) u nemilosti su Vlade Kantona Sarajevo, nismo dobili plaće već šest mjeseci, a nemamo ni novca za osnovno poslovanje, kazao je za „Dnevni avaz“ direktor Sead Kamarašević.

Prodaja objekata

Prema njegovim riječima, KAP je zapao u finansijsku krizu nakon što je Vlada KS, predvođena ministrima iz SDA, zabranila prodaju bilo kakvih preduzeća, objekata, pa i onih neperspektivnih.

- Zbog te činjenice Agencija već mjesecima nema prihoda. Po zakonu, KAP se finansira iz budžeta. Međutim, dosad je bila praksa da nam nakon prodaje nekog objekta ili preduzeća ostave dio novca za funkcioniranje. Ali, pošto ne prodajemo, nemamo ni novca - istakao je Kamarašević.

Zbog takve situacije nedavno su od Vlade KS tražili pozajmicu od 250.000 KM, ali to im nije odobreno. Kamarašević je istakao da bi novac išao uglavnom za isplatu plaća te da bi KAP-u bilo dovoljno i oko 100.000 KM, ali ni to im nije odobreno.

Osim što zbog zabrane nemaju plaća, Kamarašević tvrdi da Agencija ne može normalno funkcionirati u pogledu vraćanja imovine KS.

Sudske takse

- Postoji oko 120 objekata u Srbiji i Hrvatskoj koji pripadaju nama. Procijenjena vrijednost je oko 150 miliona KM. Međutim, nemamo novca da se sudskim putem borimo za njih. Ne možemo platiti ni sudske takse - rekao je Kamarašević.

Ministar privrede KS Emir Hrenovica kazao nam je da KAP ne može raditi jer nisu imenovani članovi Upravnog odbora. Ističe da je svako htio nekoga svog u UO da bi mogao upravljati privatizacijom, pa su mjesta ostala prazna.

Politika odigrala svoje

- Politika je odigrala svoje. Na kraju UO nikada nije ni imenovan. Zbog toga je sada KAP postao socijalni slučaj, a Vlada nije imala osnova da im da pozajmicu - kazao je Hrenovica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.