SARAJEVO

Vlada nije dala pare policiji, a propadaju i kapitalni projekti

Ovogodišnji budžet Kantona umanjen za 14.100.000 KM

K. KEŠMER

12.11.2014

Ministar finansija i vršilac dužnosti premijera Vlade KS Muhamed Kozadra (SDA) nije htio u rebalans budžeta uvrstiti dodatnih 850.000 KM Ministarstvu unutrašnjih poslova KS za školovanje kadeta, iako je to bio jedan od zaključaka Skupštine KS.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade ministri su razmatrali predložene izmjene i dopune budžeta KS za ovu godinu, kojima je on umanjen za 14.100.000 KM. Budžet je sa 798.500.000 umanjen na 784.400.000 maraka.
 
Kako nam je kazao sekretar MUP-a KS Edin Zahiragić, on je bio zadužen da obrazloži prijedlog MUP-a da se rebalansom budžeta tom ministarstvu odobri dodatni novac.

- Međutim, Kozadra mi nije dopustio da se obratim jer, kako je kazao, to bi trebao uraditi ministar Nermin Pećanac (SDU). Ministar nije mogao doći. Iako sam rekao da po poslovniku i zakonu ja kao sekretar mogu mijenjati ministra, Kozadra nije htio da čuje - kazao je Zahiragić.

zahirovic-kozadta

Osim izmjena budžeta, Vlada predvođena ministrima iz SDA, jučer je usvojila i odluku kojom se obustavljaju pojedini rashodi i izdaci u narednih 45 dana, a ukoliko Skupština u tom roku ne bude razmatrala prijedlog rebalansa, onda i duže. Kako je za „Avaz“ kazao jedan od ministara, to znači da u Kantonu neće biti pokrenut nijedan kapitalni projekt niti će se investirati!

Ministri nisu zadovoljni

Kako saznajemo, ovo je druga varijanta rebalansa koju je v. d. premijera Vlade Kozadra predložio ministrima da bi spustio tenzije nastale prvim prijedlogom kojim bi se budžet umanjio za skoro 150 miliona KM. No, iako su izmjene budžeta usvojene, nijedan od ministara nije bio oduševljen načinom sazivanja sjednice. Sjednica je, navodno, zakazana navrat-nanos, a ministri su dobili materijal ujutro, pred samu sjednicu.

784.400.000 KM iznosi novi budžet

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.