SARAJEVO

DOBAR POTEZ Pacijentima odgovara da trakice za šećer uzimaju u apotekama

Udruženja zadovoljna odlukom menadžmenta ZZO KS

F. N.

12.11.2014

Pacijenti koji mjesecima uzaludno traže trakice za mjerenje šećera u krvi, kao i razna ortopedska pomagala na šalterima poslovnica Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS uskoro će osjetiti olakšicu jer će ovaj materijal moći podizati u apotekama.

Vahdeta Beronja iz Udruženja dijabetičara KS rekla nam je da je veliki broj članova propuštao terapiju jer nisu od penzije mogli izdvojiti za trakice.

- Nekoliko mjeseci pacijenti nisu imali osnovne preparate za praćenje zdravstvenog stanja, odnosno nivoa šećera u krvi. Svima više odgovara da se nešto promijeni i da se trakice podižu u apotekama - rekla je Beronja.

Predsjednik Udruženja privatnih apoteka FBiH Edin Hodžić kazao nam je da je direktor ZZO KS Kenan Crnkić farmaceutski dio posla sa Zavoda prebacio na apoteke.

kenan-crn-2

Javne nabavke prepustio apotekama

- Već 15 godina pokušavamo upozoriti na neregularnosti u zdravstvu, pogotovo u apotekama koje su postale trgovine tuđih proizvoda. Tek sada, nakon toliko napora, došli smo do ravnopravnog dogovora da apoteke rade ono što im je posao. Ovo je prvi put da se započne proces protiv onih koji su zloupotrebljavali službeni položaj u Zavodu i sve vrijeme štetili zdravstvu - kazao je Hodžić.

edin-hodzic

Hodžić: Dobra odluka

On ističe da je sve što su radili raniji direktori ZZO išlo na štetu apoteka čija se imovina polako otimala.

- Najviše su ispaštali pacijenti, jer su apoteke natjerane da prodaju tuđu robu. Sada radimo na tome da se apoteke približe pacijentima, a borba protiv korupcije u zdravstvu efikasno se nastavlja - rekao je Hodžić.

Pacijent Hasan Karić nam je kazao da več nekoliko mjeseci ne koristi trakice za mjerenje šećera jer ne može od penzije izdvajati za kupovinu paketa.

- Sada će nam biti mnogo lakše kada u prvoj apoteci mogu podići trakice ili bilo koja druga ortopedska pomagala. Drago mi je i zbog drugih pacijenata koji koriste ortopedska pomagala – kazao je Karić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.