SARAJEVO

Stanari uključuju grijalice jer su im radijatori hladni

Slabo grijanje na Dobrinji, Čengić-Vili, Dolac-Malti...

S. HALILOVIĆ

12.11.2014

Građani mnogih sarajevskih naselja sve se više žale na slabo grijanje i hladne radijatore u svojim stanovima. Iako temperature još nisu ispod nule, stanovnici zgrada na Dobrinji, Alipašinom Polju, Čengić-Vili... smrzavaju se jer preduzeće „Toplane“ grijanje pušta u intervalima.  

Dežurne ekipe „Toplana“ obišle su jučer tri zgrade u naselju Dolac-Malta u kojima se građani žale da nemaju grijanje.

Visoki računi

Međutim, kako nam je kazao Ženja Ljubuškić iz „Toplana“, ne postoji sistemski problem za koji su oni nadležni.

- Stanari imaju samo dvosatni prekid u isporuci grijanja, kao i ostali građani. Ukoliko postoje kvarovi na unutrašnjim i vertikalnim instalacijama, za to je nadležan upravitelj -rekao je Ljubuškić.

No, stanarka jedne od zgrada na Dolac-Malti Milica Čorković potvrdila je da su radijatori hladni jer do njih ne dolazi topla voda.

- Imam sina s posebnim potrebama i ne smijem dopustiti da se smrzava u stanu. U kupatilu se radijator ljulja i samo čekam da padne i poplavi mi stan. Obraćala sam se svima, ali niko nema sluha za probleme - kazala je Čorković.

U susjednom naselju Čengić-Vila, u ulici Džemala Bijedića, stanarka Mensura Šećerkadić kazala je da će morati plaćati visoke račune za struju jer se i na taj način griju.

mensura-secerkadic

Šećerkadić: Nemamo grijanje

- Plaćamo grijanje, a nemamo ga. Sad nam stižu i računi za struju, koji nikada nisu bili veći, jer moramo uključivati grijalice da bi se moglo živjeti u stanu. Rečeno je da će biti dvosatna obustava grijanja, ali kod nas samo dva sata dnevno griju - žali se Šećerkadić.

Otvaraju prozore

Slabo grijanje imaju i građani na Dobrinji. Kažu da najveće probleme imaju starije osobe i porodice s malom djecom, koja cijeli dan provedu u hladnoj sobi.

- Tokom dana toliko zahladi da otvorim prozor da bi se ugrijao stan. Ne znam kako će stariji izdržati kada padne snijeg. Radijatori su hladni - kazao je Said Hubanić.

said-hubanic

Hubanić: Hladne sobe

Šta ćemo kad dođu minusi

Andre Bukal, koji živi u zgradi na Dobrinji 3, kaže da im „Toplane“ puste grijanje samo ujutro, kada su radijatori mlaki. On tvrdi da malo grijanje puste i navečer, ali da je to nedovoljno. Posebno se brine kako će izdržati kada dođu minusi.

andre-bukal
Bukal: Nedovoljno griju

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.