SARAJEVO

Fondacija "Hastor" podijelila 200 stipendija: Trenutno stipendira 1.249 osoba

Studenti u Sarajevu potpisali ugovor

M.KUNARAC

15.11.2014

Grupa od 200 studenata danas je potpisala Ugovor o stipendiranju za akademsku 2014.-2015. godinu, koje im je omogućila Fondacija "Hastor".

Kao najveća fondacija ovog tipa u našoj zemlji, osim nove grupe studenata, fondacija stipendira i 531. osnovca i 518 srednjoškolaca što čini ukupno 1.249 stipendista.

Među onima koji su danas potpisali ugovor je i Sadžida Kosovac, studentica Mašinskog fakulteta u Sarajevu koja već šestu godinu prima stipendiju "Hastor".

-Jako me raduje to što sam dio ove velike porodice, koja me je naučila da se suočim s problemima, da budem odgovornija prema sebi i drugima, da prihvatim nove izazove, da budem istrajna u svojim odlukama. Pored toga, naučila me da se osjećam kao pobjednik, dokle god biram put obrazovanja i radim na izgradnji sopstvene ličnosti i budućnosti - kazala je Kosovac.

fondacija-1

Ove godine "Komisija za dodjelu stipendija Fondacije Hastor" je donijela odluku da dodijeli i dodatnih 38 stipendija, studentima koji dolaze iz poplavljenih područja, pa se tako ranije najavljena podrška za 162 studenta, povećala na 200.

-Osam godina me prati ne samo finansijska pomoć, već i moralna podrška ovog kolektiva. S obzirom na teško stanje u našoj državi i broj mladih koji bi željeli da studiraju, a nemaju mogućnost, osjećam se počašćeno što sam upravo ja, stipendista Fondacije "Hastor". Koliko je Fondaciji stalo do nas, bilo mi je jasno kada su svakog od nas zvali za vrijeme poplave, da se uvjere da smo dobro i provjere da li nam nešto treba - kazala je Marija Mrđa iz Dervente, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli.

Prema svom konceptu fondacija daje stipendije tokom cijele godine, a tim redovno posjećuje svoje stipendiste,  s ciljem motivacije i postizanja što boljih rezultata. Stipendistima koji poprave uspjeh u školi dodjeljuje se i 13. stipendija.

Važno je naglasiti da ko jednom postane stipendista, Fondacija mu omogućava podršku i stipendiju sve do završetka školovanja.

img-2848

Svi stipendisti volontiraju 10 sati mjesečno u svojim zajedicama, te su tokom posljednje tri godine ostvarili preko 30.000 sati volontiranja. Fondacija "Hastor" svake godine povećava broj stipendista i aktivno radi na jačanju mladih ljudi koji sutra mogu donijeti promjene, što je zapravo i jedan od osnovnih ciljeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.