SARAJEVO

“Rad” ne može hvatati pse jer Efendić još nije dao papire

Tromost i neažurnost načelnika i administracije Općine Novi Grad

A. NALO

15.11.2014

Zbog tromosti i neažurnosti administracije u Općini Novi Grad, s načelnikom Semirom Efendićem (SDA) na čelu, čopori pasa lutalica i dalje će ujedati i sijati strah među građanima.

Naime, kako saznajemo, Vlada KS je još prije nekoliko dana zatražila od Općine da joj izda rješenje o registraciji Higijenskog servisa preduzeća "Rad", koji u novogradskom naselju Buča Potok, u sklopu gradske deponije, ima objekt za kafileriju.

- Čekamo samo taj dokument, jer će se na taj način dopuniti djelatnost ovog komunalnog preduzeća. Ljudi su obučeni i spremni, a također su opremljene i prostorije. Kupljena su i dva vozila za hvatanje pasa. Kako ovaj problem ne bi eskalirao, ove formalne zavrzlame treba brže rješavati. Također, veliku odgovornost zbog trenutne situacije snosi i preduzeće "Rad" - kažu iz Vlade KS.

Prvo veće uklanjanje lutalica s kritičnih područja krenut će, vjerovatno, poslije 20. novembra i životinje će se odvoziti u kafileriji u Buča Potoku. Za početak projekta "Radu" je već prebačeno 120.000 KM, a i u nacrtu budžeta KS na godišnjem nivou predviđena su izdvajanja od 600.000 KM za plaće radnika, gorivo...

Kritične lokacije koje treba izbjegavati

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) u oktobru je primila više od 300 poziva građana. Najkritičniji lokaliteti ove općine, prema riječima Vildane Bosno iz KUIP-a, su ulice Fojnička i Safvet-bega Bašagića u Starom Gradu, u Centru treba izbjegavati naselja Koševsko Brdo, Mejtaš, Breku te uži i širi lokalitet Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

- U Novom Sarajevu najveći broj dojava o agresivnim psima odnosi se na ulice Igmanska, Marka Marulića i naselje Velešići, a u Novom Gradu to su Dobrinja 2 i Buča Potok. Najkritičniji lokalitet općine Ilidža je Vrelo Bosne - dodala je Bosno.

120.000 KM dali „Radu“ za hvatanje pasa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.