SARAJEVO

Povećan broj pacijenata oboljelih od bronhitisa i astme

Alarmantni podaci zdravstvenih ustanova

F. N. - Z. Ka.

15.11.2014

Zbog naglih temperaturnih oscilacija koje uzrokuju pojavu viroza, ali i većeg zagađenja zraka, u Hitnoj pomoći i Domu zdravlja KS evidentiran je veći broj pacijenata. Najčešći pacijenti su hronični plućni bolesnici, kojima se stanje pogoršalo, te djeca s infekcijama respiratornih organa.

Direktorica Hitne pomoći Sena Softić-Taljanović kazala je da su u toku 24 sata dežurne ekipe imale 508 pacijenata.

- S dolaskom zimskog perioda pogoršava se stanje kod hroničnih plućnih bolesnika. Pacijenti se žale na respiratorna oboljenja, glavobolju, vrtoglavicu, suhi kašalj, upalu grla, bronhitis i astmu. Vodeće oboljenje kod djece je upala dišnih puteva i uha, a ni upala pluća nije rijetka - dodala je Softić-Taljanović.

Ljekari pacijentima preporučuju šetnju na planinama, dok oni koji se moraju kretati po gradu, trebaju nositi šal preko nosa i usta.

- Bilo bi dobro izbjegavati izlaske ujutro i navečer. Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom pedijatra jer sve češće idu na inhalaciju. Javljali su nam se i pacijenti sa simptomima prehlade uz visoku temperaturu, curenje nosa, suzenje očiju i malaksalost. Oni koji imaju visoku temperaturu, trebaju se češće tuširati i stavljati obloge od sirćeta. Građanima preporučujemo i vakcinaciju - kazala je Softić-Taljanović.

Portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić kaže da su se za vakcinaciju protiv sezonske gripe do sada javile 4.000 pacijenata.

Riječ građana

- Nikad nisam pila tablete niti sam primala vakcine. Od majke sam naučila šta se treba jesti, a šta ne i to sam prenijela na djecu. Ali, bez obzira na to, građani se moraju paziti prehlada i pratiti upute ljekara, kazala je Hanifa Ramić

- Protiv prehlade se borim zdravom ishranom. Moja tajna su limun, med i sve što dolazi iz prirode. To savjetujem i sugrađanima, jer je to najbolja prevencija. Ambulanta je rješenje tek kada dođe do prehlade, kazala je Avdija Kopić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.