SARAJEVO

Vježbali orijentaciju u otežanim uvjetima

Program na Bjelašnici za 30 učesnika

K. Ke.

17.11.2014

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo na Bjelašnici izvela je vježbu iz orijentacije na terenu za certificirane vodiče i pripravnike. U vježbi je učestvovalo 30 vodiča iz 15 planinarskih društava, a cilj je bio da provjere svoje orijentacijske vještine u slučaju otežanih vremenskih uvjeta.

Kako nam je kazao jedan od učesnika vježbe Kenan Muftić, vodiči su prošli kurseve, a provjeravalo se koliko su spremni voditi turu na predjelima bez planinarskih obilježja uz korištenje postojeće infrastrukture, u otežanim uvjetima.

- Bjelašnica je odabrana, jer ima svu infrastrukturu na karti tako da nije bilo teško prenijeti stanje s karte na teren. Stanica planinarskih vodiča Sarajevo jedina je u BiH, djeluje tri godine, a njen osnovni cilj je unapređenje vodičke djelatnosti u planinarstvu – kazao je Muftić.

Uloga stanice je da organizira i sigurno vodi planinare i izletnike u planine te da promovira tehnike vođenja i vodičke tradicije.

- Jedan od osnovnih razloga formiranja Stanice je promocija prirodnih bogatstava BiH, posebno planinskih predjela i privlačenje turista. Kroz organizirani rad vodičke službe učinit ćemo sve da opravdamo razloge zbog kojih postojimo – rekli su iz Stanice.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.