SARAJEVO

Građani i preduzeća za prljav grad optužuju vlast

SRAMOTNO Ulice su sve prljavije, psi razbacuju otpatke, nedostaju kante za smeće...

Autor:K. KEŠMER

17.11.2014

Smećem zatrpani kontejneri, parkovi, šetnice i prljave ulice postali su svakodnevica građana glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajlie su svjedoci da je u njihovim naseljima svakog dana sve prljavije, na svakom koraku nedostaju kante za smeće, ulice se vrlo rijetko peru... Ovaj gorući problem posebno je izražen u manje frekventim i prometnim naseljima i ulicama. 

Javna čistoća

Veliki problem često predstavlja i kabasti otpad, koji ljudi često, u nedostatku prostora za odlaganje, ostavljaju pored kontejera, na trotoarima i zelenim površinama. 

Građani tvrde da se u pojedinim područima općine Novo Sarajevo i Novi Grad, na čelu sa SDA-ovim načelnicima Nedžadom Koldžom i Semirom Efendićem, zna desiti da hrpe smeća stoje i po sedam dana. Ništa bolja situacija nije ni na Ilidži, u Vogošći, Ilijašu...

Zbog te činjenice, mnogi strahuju i od zaraznih bolesti, a nerijetko se dešava da psi lutalice raznose smeće po cijelom naselju, što predstavlja dodatni problem.

Pravdajući nerad vlasti, komunalna preduzeća zadužena za održavanje javne čistoće “Rad” i “Park” tvrde da nemaju novca, da im općine i Vlada KS ne uplaćuju dovoljno za čišćenje.

Portparol “Rada” Ahmed Đipa kazao nam je da oni imaju samo desetak vozila za čišćenje ulica i skoro 10.000 kontejnera.

- Mi radimo prema programu koji formiraju Općine. No, sredstva koja se izdvajaju su mala i mi se trudimo da postavljeni program ispunimo. To, međutim, ide teško, jer nisu sva vozila nova i onda, ako se neko pokvari, dođe do problema – kazao nam je Đipa.

Suda Hećo, izvršni direktor “Parka”, koji je zadužen za održavanje čistoće zelenih površina u Kantonu Sarajevo, tvrdi da nemaju dovoljno novca za održavanje čistoće.

- S ovim što dobivamo, ne možemo ništa više raditi. Nama je najveći problem nedostatak novca iz budžeta KS. Vlada nam daje vrlo malo iz budžeta i tu bi se morali mnogo više potruditi. Međutim, nema volje – rekao je Hećo. 

Životna okolina

Koordinator u Udruženju “Let’s do it” Junuz Elkaz kazao je da je Sarajevo prilično prljav grad, jer samo u jednoj od volonterskih akcija koje provodi ovo udruženje u KS, prikupe skoro 10.000 velikih vreća smeća. 

- Nadleženi ne čine ono što bi trebali kada je u pitanju čistoća grada, ali i ljepša životna okolina. Ima nekih sitnih koraka koje poduzima nevladin sektor, ali se mnogo toga još može učiniti da grad bude čistiji. Institucije vlasti ne djeluju preventivno – kazao je Elkaz.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.