SARAJEVO

Građanima prijete zaraze

Stručnjaci i inspekcije ne mogu istrijebiti glodare

F. N.

18.11.2014

Iako je prije nekoliko dana završena deratizacija u Kantonu Sarajevo, na nekim lokacijama u Starom Gradu, Vogošći, Ilijašu te oko Olimpijskog bazena na Otoci nije spriječena najezda glodara.

To je alarmiralo građane, ali i Zavod za javno zdravstvo. Direktorica Zavoda Snježana Balta rekla nam je da su primili veliki broj dopisa i žalbi mjesnih zajednica, jer tokom deratizacije nije postavljeno dovoljno otrova.

Prema riječima Elme Ibrahimović iz preduzeća „Sanitacija“, koje je zaduženo za čišćenje grada, pojedina područja su morali deratizirati i nekoliko puta.

- Prisutna je velika najezda glodara, jer se deratizacija ne radi u isto vrijeme i istim preparatima, tako da je higijensko stanje u gradu mnogo gore nego u ratu. Osim toga, i vremenski uvjeti, visoka temperatura i dosta vlage, idealni su za masovno razmnožavanje miševa - kazala je Ibrahimović.

S obzirom na to da se mogu pojaviti vrlo opasne zarazne bolesti, u rješavanje problema uključili su se i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koji su dobili čak 15 prijava zbog povećanog broja glodara.

- Najgora je situacija u općinama Centar i Novo Sarajevo. U ovim slučajevima inspekcija je naredila ponovno čišćenje terena - rekla je Vildana Bosno iz Uprave.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.