SARAJEVO

Žrtve pasa lutalica od države traže hiljade maraka odštete

Kantoni i općine zatrpani tužbama građana

A. NALO/ Es. M.

19.11.2014

Stotine građana koji su bili žrtve napada pasa lutalica tužile su Vladu Kantona Sarajevo i općine u kojima su ih opasne životinje ujele. Kako saznaje „Avaz", u svojim tužbenim zahtjevima traže desetine hiljada KM odštete.

Higijenski servisi

Na taj način, mnogi žele natjerati Vladu da ubrza rješavanje ovog gorućeg problema, ali i nadoknaditi štetu i bol koju su im zbog nerada vlasti nanijele agresivne i opasne životinje.

Zabrinjavajući je podatak da je samo u protekla dva mjeseca, prema evidenciji Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, zbog napada pasa ljekarsku pomoć zatražilo više od 70 sugrađana.

- Građani najviše tuže općine u kojima se dogodi napad jer su i one nadležne. No, i nama šalju tužbe jer smo odgovorni svi. Traže velike odštete, jer visina nije zakonom regulirana, radi se o desetinama hiljada KM. Međutim, smatram da je to uzaludno. To je dugotrajan proces, a i zakon nikada do kraja nije proveden, tako da tužbe ne piju vode - kazao je ministar privrede Emir Hrenovica, u čijem je resoru rješavanje problema pasa.

Prema njegovim riječima, za alarmantnu situaciju u gradu najviše su krivi higijenski servisi koji dvije godine nisu ništa radili.

Broj azila

- Da su samo oni radili svoj posao i da se nisu vadili na to da postojeći zakon nije dobar, danas na ulicama ne bismo imali više od 50 agresivnih pasa. U narednom periodu, barem je tako dogovoreno, radit će se na smanjenju broja azila i prioritet će se dati šinterajima - istakao je Hrenovica.

emir-hrenovica-21

Hrenovica: Svi smo krivi

Riječ građana

Ahmed Hido: - Nisam razmišljao o tome da bilo koga tužim u slučaju napada pasa lutalica. Međutim, anarhija koja vlada na ulicama tjera ljude da počnu tužiti i kažnjavati odgovorne.

ahmed-hido

Ahmed Hido

Mujo Abaz: - Da mene ili nekog člana moje porodice napadnu agresivni čopori pasa lutalica, zasigurno bih tužio općinu zbog nastale štete i pretrpljenog straha. Ako ne znaju riješiti problem, neka onda plate.  

mujo-abaz

Mujo Abaz

Ekrem Piknjač: - BiH je takva zemlja da se bez tužbi niko ne može natjerati da radi svoj posao. Stoga bih i ja, bez razmišljanja, tužio one koji po ovom pitanju ne rade ništa, a troše budžetske pare.

ekrem-piknjac

Ekrem Piknjač

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.