SARAJEVO

Smajić ih tjera da se vrate, a mještani ne žele na klizište

VOGOŠĆA Načelnik naredio stanovništvu da mora živjeti u Svrakama

A. ŠETA-HADŽIĆ

20.11.2014

Desetine kuća u vogošćanskom naselju Svrake, koje je porušilo klizište za vrijeme prirodne katastrofe koja je našu zemlju zadesila u maju ove godine, još nisu sanirane. Kako su nam kazali mještani ovog naselja, mnoge neće ni biti obnovljene jer se porodice koje su iseljene ne žele vratiti i tu nastaviti živjeti. Iseljene su ukupno 23 porodice, koje je Općina Vogošća privremeno smjestila u stanove u naselju Rosulje.

Naša ekipa posjetila je ovo naselje. Zatekli smo samo radnike firme "Winner-project" koji saniraju veliko klizište.

Ogromno brdo

Vlasnici porušenih i iseljenih objekata samo ponekad navrate, a prema njihovim riječima, osam porodica se sigurno nikad više neće vratiti jer su mjesta gdje su bili njihovi domovi postala opasna za život. Čak i stanovnici Svraka kojima kuće nisu uništene žive u strahu od obrušavanja i jedino rješenje vide u iseljenju.

U Svrakama smo zatekli mještanina Ibrahima Salanović, koji je došao da obiđe kuću u kojoj je živio više od 30 godina. Kako nam je kazao, on i njegova osmeročlana porodica se zbog straha više nikad ne žele vratiti.

- Ne želim da doživim opet onaj strah i strepnju kao prije nekoliko mjeseci. Iza kuće je ogromno brdo koje se svakog trena može pokrenuti. Ne znam šta će nadležni uraditi, ali ovdje se više ne vraćam - rekao je Salanović.

Napukli objekti

Međutim, i pored toga, kako nam je kazao Salanović, Općina Vogošća, s načelnikom Edinom Smajićem (SDA) na čelu, izdala je rješenje prema kojem se mora vratiti u svoju kuću nakon što bude sanirana.

- To rješenje su izdali jer mi kuća nije u potpunosti uništena. Mi se nećemo vratiti. I komšije su dobile isto rješenje, ali strahuju od povratka u ovo naselje - rekao je Salanović.

Prema njegovim riječima, Općina će riješiti probleme samo porodicama kojima su kuće potpuno uništene, a ostali se moraju vratiti u napukle objekte. 

Iako je sanacija klizišta počela u avgustu, radnici koje smo zatekli kažu da nailaze na mnoge poteškoće, a najveći problem im predstavlja voda koja se nalazi ispod odrona.

svrake-klizista-novembar-14nb22

Foto: B. Nizić (Radnici saniraju ogromno opasno klizište u Svrakama)

Preživjeli kataklizmu

Koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju KS Fuad Babić kazao je da gradnje u Svrakama više neće biti jer bi bila neracionalna i skupa.

- Ovo je najveće klizište u Kantonu koje se javilo u posljednje vrijeme i, kada završimo sanaciju, dvije godine će trajati monitoring zemlje. Ljudima koji su preživjeli ovu kataklizmu uvukao se toliki strah da bi na prvo pucketanje reagirali. Da doživite to što su oni, nikad se ne biste vratili - dodao je Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.