SARAJEVO

Kopali kanalizaciju pa otkrili dijelove mosta iz 16. stoljeća

Radnici ViK-a u Rustempašinoj ulici našli staru građevinu

A. KARALIĆ

20.11.2014

Ostaci nekadašnjeg Rustempašinog mosta, koji je u 16. stoljeću spajao naselja Ilidžu i Butmir, otkriveni su prije nekoliko dana prilikom obnove kanalizacione i vodovodne mreže, u samom centru ove općine. Ovaj most je porušen i zatrpan u 19. stoljeću, jer je izgrađen novi.

- Prilikom izgradnje vodovodne mreže 1962. godine, za vrijeme bivše Jugoslavije, također su nađeni dijelovi ovog mosta koji je ime dobio po Rustempaši, poznatom veziru. Međutim, on je i tada zatrpan.

Inače, prema predanjima, Rustempašin most bio je jedan od pet kamenih, koliko ih je tada bilo izgrađeno u gradu. Krasilo ga je 15 lukova i bio je jedinstven u BiH - kazao nam je Mufid Garibija, arhitekt i dobar poznavalac historije Sarajeva.

Kako su nam kazali radnici "TP Inžinjering" iz Breze koji saniraju kanalizaciju, a što je naručila firma “Senabil”, koja u blizini gradi objekt, čim su otkrili ovaj vrijedni spomenik, pozvali su nadležne u preduzeću “Vodovod i kanalizacija”.

most-rustempasa-stari

Rustempašin most iz 1888. prije rušenja i zatrpavanja

Međutim, kako saznajemo, u ViK-u su prvi put čuli da su na tom lokalitetu otkriveni ostaci Rustempašinog mosta.

Navodno su na teren izlazili i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, ali pravovremene reakcije nije bilo. Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, također nam je kazao da nije upoznat s pronađenim ostacima na Ilidži.

S obzirom na to da su pronađeni ostaci ponovo već skoro zatrpani, stanovnici ove općine ogorčeni su i smatraju da se građevine koje predstavljaju vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe još iz osmanske vladavine nisu smjele tek tako zatrpati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.