SARAJEVO

Postavljene ploče s imenima 105 nevino ubijenih Sarajlija

Otkriveno spomen-obilježje žrtvama s Aerodromskog Naselja i Dobrinje

A. Š. H. – Fa. Ma.

22.11.2014

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje jučer je u Aerodromskom Naselju svečano otvoreno spomen-obilježje u znak sjećanja na sugrađane s Aerodromskog Naselja i Dobrinje koji su ubijeni tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Počast žrtvama odali su članovi porodica žrtva, prijatelji te predstavnici boračkih udruženja i drugih institucija.

Kako je kazao Tajib Delalić, pomoćnik novogradskog načelnika za boračka pitanja, rad i socijalna pitanja, na spomen-obilježju nalazi se 105 imena ubijenih.

- Na desnoj strani nalaze se imena 70 civila koje su agresorske jedinice mučki ubijale od 17. do 21. juna 1992. godine. Samo u jednom danu strijeljano je 40 naših sugrađana. Na lijevoj strani nalaze se imena ostalih 35 Sarajlija koji su ubijeni za vrijeme agresije – dodao je Delalić.

dobrila-bozinovic

Božinović: Ostala bez sina i muža

Otkrivanju obilježja prisustvovala je i Dobrila Božinović, kojoj su četnici 17. juna 1992. godine ispred ulaza u zgradu u Aerodromskom Naselju ubili sina Darka i muža Iliju.

- Izveli su ih tog dana zajedno s ostalim komšijama i pred mojim očima ubili, a nas, žene i djecu, poslali su u zatvor Kula. Danas sam se ponovo rodila, jer su im imena ovjekovječena – rekla je Božinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.