SARAJEVO

Taksistima nezakonito oduzimaju stajalište

Ogorčeni na Općinu Novo Sarajevo i resorno ministarstvo

Autor:A. Š. H.

24.11.2014

Prava drama odvijala se na štandu “Sarajevotaksija” na Socijalnom kada su službenici Općine Novo Sarajevo, u pratnji policije, došli da izmjeste taksiste s njihovog dugogodišnjeg stajališta.

Kako nam je kazao taksista Sead Mušanović, Općina nema pravo da mijenja njihovu lokaciju, jer je to u nadležnosti Kantonalne direkcije za ceste.

Izdali nalog

- Ovo nam se ne dešava prvi put. Načelnik Nedžad Koldžo (SDA) poslao je 10. oktobra privatnu firmu da obilježi deset parking-mjesta na našem štandu. To su uradili dva dana prije izbora kako bi se dodvorili građanima. Tada smo se obratili Dikreciji, koja je potvrdila da nisu izdali nikakav nalog za obilježavanje. Poslije toga su morali da obrišu to što su označili, ali su sada opet došli - rekao je ogorčeni Mušanović.

Prema riječima njegovog kolege Jasmina Šahinovića, vlasnik prostora je “Sarajevotaksi”, koji više od 17 godina plaća Kantonu štand.

- Policija nam je pokazala da je saglasnost potpisao i kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica. Trenutno na štand može stati samo pet vozila, a imali smo mjesta za 14. Oni na ovaj način uzimaju hljeb iz usta više od 20 porodica, jer mi smo sada primorani parkirati na cesti, gdje nas mogu kazniti - dodao je Šahinović.

Prebacivanje lopte

Iz Općine Novo Sarajevo kazali su da su dobili saglasnost od nadležnog  ministarstva za izmjenu postojeće saobraćajne signalizacije.

- Označavanje parking-mjesta rađeno je s ciljem da se poveća broj slobodnih mjesta za građane u ulici Envera Šehovića - potvrdili su iz Općine.

Ministar Bubica kazao nam je da nije upoznat sa problemom taksista, kojima oduzimaju stajalište.

odgovor-direkcija

Direkcija za ceste odgovorila da nije izdala nalog

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.