SARAJEVO

Ne čekaju vlast, sami se bore protiv novih poplava

Mještani ugroženih ilidžanskih i novogradskih naselja žive u strahu

Z. KARAMOVIĆ

25.11.2014

Mještani ilidžanskih naselja Dobroševići, Doglodi, Hendekuša, Bojnik... s dolaskom jeseni i zime svake godine strahuju od novih poplava koje im poslije obilnije kiše unište domove i imanja.

Iako redovno traže pomoć od kantonalnih vlasti i nadležnih u općinama Ilidža i Novi Grad, osim sitnih intervencija na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, nadležni ništa ne čine na tome da prošire i saniraju korita rijeka Bosne, Zujevine..., koje ih plave.

Glavni odvod

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je jučer mještane ovih naselja koja su pod vodom bila i za vrijeme katastrofalnih poplava u maju i avgustu. Kako su nam rekli, u strahu žive tokom cijele godine, a belaj ih ne zaobilazi ni u jednom godišnjem dobu.

S obzirom na to da ih je vlast zaboravila, mještani Bojnika, koji nisu dobili ni marku za saniranje majskih šteta, posljednjih dana sami su se organizirali i svojim novcem prave drenaže do glavnog odvoda u koji će se voda slijevati, što će, kako kažu, uveliko spriječiti poplave.

Abdurahman Pirić u naselju Hendekuša živi 12 godina i za to vrijeme, kako nam je rekao, doživio je čak 23 poplave.

- Godinama se borimo. Molili smo općinske vlasti da nešto urade, ali su bili gluhi. Više ih nećemo moliti. Sami smo se organizirali i pravimo pojedinačno svoje odvode, a radi se i zajednički kanal. Nadamo se da ćemo se tako zaštititi - kazao je Pirić.

Prema njegovim riječima, najveći problemi počeli su s gradnjom autoputa. Nije rađen prema zakonskim propisima, zbog čega ispaštaju.

piric-kuljancic-smajovic

 

Obećali pomoć

Mještanka Hendekuše Šemsa Kuljančić, čija je kuća, kako kaže, prva poplavila, dobila je samo 500 KM za nastalu štetu.

- Iz Općine Ilidža dolazili su u posjetu prvih dana i obećavali nam pomoć. Međutim, na tome se završilo. Slagali su. Pomogli bi nam da pročiste korita rijeka, ali oni nam samo obećaju, a kada poplavimo, dođu da se slikaju da nam tobože pomažu - ogorčena je Kuljančić.

Ona se požalila da su mnoge kuće u njihovom naselju bezuvjetne za život, hladne i pune vlage. Na iste probleme požalila se i Jasmina Smajović iz Bojnika, tvrdeći da nije dobila ni marku pomoći.

Štete nisu isplaćene

Tokom majskih poplava na Ilidži je bilo oko 980.000 KM štete. Osim toga, u avgustovskim poplavama nastala je šteta od oko 100.000 maraka. Međutim, građanima ništa nije isplaćeno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.