SARAJEVO

U Rakovici pod vodom 50 kuća!

Mještani Kakrinjskog puta krive načelnika Senaida Memića

A. ŠETA-HADŽIĆ

26.11.2014

Vlasnicima pedesetak kuća u ulici Kakrinjski put, koja se nalazi u ilidžanskom naselju Rakovica, prijeti opasnost od poplava! Problem je nastao prije nekoliko mjeseci kada su, kako kažu mještani, nadležni iz Općine Ilidža zatrpali kanale za odvodnju.

Vreće pijeska

Otkad je to urađeno, voda teče niz ulicu, svuda su lokve i bare... Mještani tvrde da nikad do avgusta ove godine nisu imali slične probleme. Prema riječima Sadika Klačara, belaji su nastali tek kada je načelnik Senaid Memić (SDA) pred izbore asfaltirao 800 metara puta. Umjesto da očiste kanale, zatrpali su ih!?

- Mještani postavljaju vreće s pijeskom da im voda ne ulazi u dvorišta i kuće. Ali to nije dovoljno pa su mi prije nekoliko dana poplavili dvorište i podrum. Voda je nosila kamenje, niz ulicu je rijeka tekla - rekao je Klačar.

Stanovnici kažu da su se više puta obraćali Općini, ali umjesto da očiste kanal, oni su naredili da se kanali dodatno zatrpaju!?

- Rekli su da im javimo kada sljedeći put dođe do poplava. Da javimo kada bude prekasno! Ako ovo ubrzo ne riješe, tužit ćemo Općinu - dodao je Klačar.

klacar-i-tumbul

Memić: Mještani traže rješenje

Nikad gore

Rifet Tumbul kazao je da stanje nikad nije bilo gore. Boje se da će situacija biti još gora kada dođe zima, jer će se voda zalediti pa neće moći prići kućama.

- Htjeli su preko naših leđa proći jeftinije. Ako se ovako nastavi, ni asfalt koji su nam napravili neće izdržati do proljeća - upozorio je Tumbul.

Zaštitili put

Iz Službe za razvoj, investicije i komunalne poslove Općine Ilidža kazali su da su kanale zasipali radi zaštite puta koji je oštećen u avgustovskim poplavama. Prema njihovim riječima, materijal je drenažni filter. Sve je, tvrde, urađeno vrlo ograničenim finansijskim sredstvima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.