SARAJEVO

Njemački i austrijski ambasador zasadili lipe

U Aleji ambasadora u Starom Gradu

Al. Ka.

26.11.2014

Aleja ambasadora od danas broji 136 sadnica lipe. Brojnim ambasadorima koji su do sada ostavili svoj trag na ovoj poznatoj šetnici, danas su se pridružili ambasador Savezne Republike Njemačke nj.e. Christian Hellbach i Republike Austrije, nj.e. Martin Pammer. U prisustvu velikog broja predstavnika medija, te najbližih saradnika, sa ambasadorima je lipe zasadio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Tradicija se nastavlja,” kazao je Hadžibajrić i dodao da u današnjem činu sadnje lipe ima pomalo i simbolike. “Posljednju lipu u ovom nizu, kao što vidite, zasadio je ambasador Repiblike Austrije, a simbolika je u tome što je ovaj put uz koji se sade lipe izgradila upravo Austro-Ugarska,” kazao je Hadžibajrić. On je pojasnio da je završen niz sadnje lipa od ulaza u Aleju ambasadora i da će se naredna lipa posaditi na dijelu iza mosta do kojeg se došlo i stijene za penjanje koju koriste brojni alpinisti.

ambasador-austrije-martin-pammer-2

Ambasador Republike Austrije Martin Pammer zasadio lipu u Aleji ambasadora

Ambasador Hellbach se u svom obraćanju prisutnim medijima, prisjetio poznate izreke koja govori šta svaki čovjek treba da uradi do kraja života.

“Postoji izreka da čovjek u životu treba da zasadi jedno drvo, sagradi kuću i dobije dijete. Dijete imam, kuću još nisam sagradio, ali sam evo zasadio drvo u Sarajevu. Za mene je ovo važna stvar i vrlo mi je drago što sam to učinio baš u Sarajevu. A, iznimno mi je drago što sam to učinio ovdje zajedno sa svojim prijateljem, ambasadorom Austrije,” kazao je ambasador Hellbach.

Pozvavši sve da pozitivno gledaju na život u BiH i kazavši da ovdje ima mnogo pozitivnih stvari, te da mu je ovdje lijepo živjeti, ambasador Pammer je također izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da zasadi lipu.

“I meni je zadovoljstvo i čast da sam bio u prilici da zasadim lipu zajedno sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke. Mislim da je stari slavenski običaj sadnja lipe, a sadnja drveta je znak prijateljstva, a vjerujem da znate da između Austrije i BiH vlada veoma dobro prijateljstvo,” kazao je ambasador Pammer.Do sada je u Aleji ambasadora zasađeno šest stabala Savezne Republike Njemačke, a zasadili su ih ambasadori: Hans Jochen Peters, Arne Barun Von Kittlitz und Ottendorf, Michael Georg Schmunk, Joachim Shmidt, Ulrike Maria Knotz i danas Christian Hellbach.

Republika Austrija u Aleji od danas broji četiri stabla lipe koje su zasadili ambasadori: Gerhard Jandl, Werner Almhofer, Donatus Kock i Martin Pammer.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.