SARAJEVO

Propada vrijedna imovina "Zadrugara" u centru grada

NEMAR Vlada KS ne preuzima imovinu iako je raskinut ugovor o privatizaciji

K. KEŠMER

29.11.2014

Iako su Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu raskinuli ugovor o privatizaciji, zbog neažurnosti Vlade KS, koju predvode ministri SDA, imovina nekadašnjeg novinsko-izdavačkog preduzeća „Zadrugar“, čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko miliona maraka, i dalje propada!

Trenutna Uprava

Poslije raskida privatizacijskog ugovora, koji je uslijedio nakon što kupac nije ispunio zahtjeve iz ugovora koji su se ticali investicija i zadržavanja radnika, Vlada KS bila je dužna vratiti ovo preduzeće u svoje vlasništvo tako što će razriješiti trenutne članove Nadzornog odbora i imenovati nove.

Iako je ministar privrede KS Emir Hrenovica na dnevni red Vlade stavio tačku o razrješenju Uprave, ostali članovi Vlade nisu bili raspoloženi te je ona skinuta s dnevnog reda.

- Konkurs je raspisan, jer sam mislio da će Vlada bez problema razriješiti trenutnu Upravu. Ne znam što se nije raspravljalo o tome. Šteta je da imovina „Zadrugara“ propada - ističe Hrenovica.

Bivši direktor „Zadrugara“ i glavni urednik izdanja Besim Avdagić ispričao nam je da je „Zadrugar“ čist primjer pljačkaške privatizacije.

- Bilo je ponuda iz kompanija iz Francuske, Njemačke, Češke, Austrije, ponuda ozbiljnih ljudi koji su bili zainteresirani da kupe ovu firmu, ulože veliki novac i da zaposle još radnika. Međutim, preduzeće je Agencija za privatizaciju prodala pekaru - kaže Avdagić.

On ističe da je firma data za 580.000 KM, iako je tada na računu imala 250.000 KM. Osim toga, kako je rekao, „Zadrugar“ ima milionsku imovinu u Subotici i nekoliko objekata u centru Sarajeva.

Slali urgencije

- Svim tim još upravlja čovjek koji je privatizirao preduzeće. Tako će ostati sve dok Vlada ne imenuje novi NO, koji bi izabrao direktora. Ja sam u ime malih dioničara slao urgencije, molbe v. d. premijera Muhamedu Kozadri (SDA), međutim, nikad nikakav odgovor nisam dobio - navodi Avdagić.

Raspisan apsurdan konkurs

Avdagić ističe da je Vlada KS, kada je nedavno raspisivan konkurs za izbor NO, sastavila kriterije koje malo ko ispunjava, pa će taj konkurs morati i poništiti. Osim zbog kriterija, konkurs je propao i zbog toga što Vlada prije objavljivanja nije razriješila trenutne članove NO.

- Na taj konkurs niko od nas, malih dioničara, ne može aplicirati niti stručnjaci iz poljoprivrede i veterine, a „Zadrugar“ je izdavao novine s tom tematikom. Apsurdno je to sve. Oni moraju raspisati novi oglas na koji će se javiti stručnjaci i ovu firmu preuzeti i izvesti iz krize - kaže Avdagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.