SARAJEVO

Komšić ugovore o djelu dijelio šakom i kapom

OTKRIVAMO Gradonačelnik za dvije godine sklopio čak 45 sumnjivih poslova

A. NALO

29.11.2014

Gradonačelnik Ivo Komšić od 1. januara prošle godine do 30. septembra 2014. potpisao je čak 45 ugovora o djelu. U dokumentu do kojeg je došao "Avaz" decidno je navedeno za koje su se sve poslove sklapali ugovori, koji su, prema mišljenju većine gradskih vijećnika, sporni. Vijećnicima je sve sumnjivo zbog činjenice da gradonačelnik krije kolike su sume novca isplaćivane.

Scenski nastupi

Tako su, naprimjer, u januaru prošle godine potpisana tri ugovora, i to dva za održavanje javnog toaleta u Vilsonovom šetalištu s Ramizom i Kadirom Fazlić te jedan za računovodstvene usluge i obračunavanje plaća s Edisom Ramovićem.

Za usluge fotografiranja u februaru je bio angažiran Zvonimir Aždajić, a u istom mjesecu za selekciju nagrade "Slovo Makovo" ugovor je dobio Ervin Jahić. Za plaketu "Počasni građanin" povodom 6. aprila Komšić je posao dao Muhamedu Akšamiji, dok su za scenske nastupe na svečanoj sjednici ugovore dobili Mirela Trepanić, Elvir Bandić, Emir Fejzić, Jovana Milosavljević, Maja Miralem, Maja Talović i Naomi Druškić. Nina Lazović bila je angažirana na poslovima prevođenja.

Zbog praćenja realizacije projekta "Bijela tabija" i izrade Elaborata o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, spomen-obilježja i spomen-ploča na području Grada, a koji nisu od interesa za Grad ugovor o djelu potpisan je s Tarikom Muhamedagićem!

Izrada plakete

Prema dokumentu, ugovor je potpisan i s Rasimom Smajićem, koji je nekoliko mjeseci bio zadužen za obilazak objekata u vlasništvu Grada, dok je Emir Memić bio zadužen za praćenje obnove Vijećnice. Honorar je dobivao i Zoran Selesković za pružanje stručnih usluga!? Za učešće u radu radne grupe EYOF 2017 ugovor je bio potpisan s Merimom Arifhodžić.

I u 2014. godini ponovo su sklopljeni ugovori za održavanje javnog toaleta u Vilsonovom šetalištu s Ramizom i Kadirom Fazlić te s Muhamedom Akšamijom za izradu plakete "Počasni građanin". Davor Novaček bio je angažiran na projektu rehabilitacije Trebevićke žičare!?

Autorski ugovori sklapani su i za svečanosti na otvorenju Vijećnice. Tako je za aranžman za adaptaciju kompozicije "Da sam ptica" ugovor potpisao Đorđe Jovančić, a za njeno izvođenje Belma Alić i Aida Čorbadžić. Mirela Trepanić bila je zadužena za izradu režije i scenarija otvorenja, dok su Amila Terzimehić i Ena Kurtalić na svečanosti ugovor dobile za izvođenje predstave "Odete i Odile". Honorar je isplaćen i Emiru Fejziću za izradu aranžmana za valcer i hip-hop koreografiju.

faksimil-komsic

Faksimil dijela spiska s imenima angažiranih

Ugovor za šminkanje

Ugovore o djelu Grad je potpisao i s Rusmirom Efendićem za usluge asistencije režije za svečano otvorenje Vijećnice, dok je za usluge dirigiranja horom ugovor potpisan sa Željkom Andrić. Za najam nakita i pet haljina za otvorenje Vijećnice ugovor je bio potpisan s Amelom Radan, a za šminkanje i friziranje učesnika bila je angažirana Maja Talović.

Zlatan Tucak i Ibrahim Karišić bili su zaduženi za prijevoz gostiju Grada povodom obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i održavanja koncerta Bečke filharmonije.

Plaćali fotografiranje

Ifet i Izet Đozo prenosili su namještaj iz Skenderije u Vijećnicu i natrag zbog održavanja 16. sjednice Gradskog vijeća. Amela Adilović i Tarik Dautović bili su angažirani za obavljanje stručnih poslova i asistiranje u Odjelu za odnose s javnošću. Dražen Jerkić radio je na promociji Vijećnice. Za potrebe gradonačelnika i slikanje vijećnika na prvoj sjednici u Vijećnici angažiran je ponovo Zvonimir Aždajić, dok je za održavanje objekata Vijećnice bio zadužen Admir Dedović.

Grad je izdašno plaćao Ifetu i Izetu Đozi i preseljenje uredskog namještaja iz objekta Pravobranilaštva Grada Sarajeva u zgradu DPO-a.

Reakcije vijećnika

Robert Pleše (NS):

- Pokrenuo sam inicijativu da se dostavi informacija o ugovorima o radu, ugovorima o djelu i autorskim ugovorima. Javnosti još nije poznato o kojim je iznosima riječ, a uz to postoji sumnja da dio ugovora nije obznanjen u ovom izvještaju. Zatražit ćemo da se precizno utvrde koje su usluge korištene u svakom pojedinačnom ugovoru te njihove vrijednosti.

Enes Huseinović (SBB):

- Iz izvještaja gradonačelnika koji smo dobili pred početak posljednje sjednice Vijeća vidljivo je da su ugovori sklapani za sve i svašta, i to bez konsultacija s vijećnicima! To je veliki problem u Gradu, jer se na taj način na poštuje naše mišljenje. Mnogo je spornih stavki i ugovora koji su sklapani, bez potrebe i na štetu Grada, poput ugovora za EYOF 2017, jer je to preduzeće samo za sebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.