SARAJEVO

Ako smještaj poskupi, studenti će na ulice

SRAMOTNO Kantoni ne žele plaćati dodatnih 45 KM

A. JAMAKOVIĆ

30.11.2014

Studenti koji borave u domovima Studentskog centra Sarajevo, spremni su izaći na ulice ukoliko vlade kantona iz kojih dolaze, ne pristanu da participiraju u troškovima novih cijena boravka u ovoj ustanovi, koje su najavljene od 1. januara naredne godine.

Učesnici sastanka

Prema riječima direktora Studentskog centra Emira Kadrića, na sastanku Upravnog odbora ove ustanove zaključeno je da planirano povećanje cijena bude 45 KM, od čega će kantoni platiti 30.

kadric

Kadrić: Imaju pravo da reagiraju

- Od učesnika sastanka u novembru, kojem su prisustvovali predstavnici kantona i Federacije BiH, zatražit ćemo da se do kraja godine izjasne o tome hoćemo li im fakturisati tih dodatnih 30 KM po studentu ili ne. Ukoliko ne pristanu, studenti će, nažalost, morati platiti punu cijenu, ali onda imaju puno pravo da reagiraju. Adresa za njihove proteste neka budu kantoni iz kojih dolaze - kazao nam je Kadrić.

Član Asocijacije studenata Studentskog centra Sarajevo Husein Tučić kazao nam je da su se već organizirali kako bi riješili ovaj problem tako da će predstavnici studenata otići u kantone iz kojih dolaze, te razgovarati s čelnicima tih vlada.

Dosadašnji omjer

- Nećemo pristati na to da korekciju cijena snose samo studenti. Tražit ćemo da taj omjer bude kao i do sada, odnosno da studenti doplate 15, a kantoni 30 KM. Ukoliko naši zahtjevi ne budu prihvaćeni, spremni smo svoja prava tražiti i izlaskom na ulice. Imamo informacije da Unsko-sanski i Srednjobosanski kanton neće učestvovati u sufinansiranju. Zamislite šta će to značiti za porodice u kojima, naprimjer, brat i sestra studiraju u Sarajevu - rekao nam je Tučić.

husein-tucic

Tučić: Organizirali smo se

Nisu dostavili saglasnosti   

Kadrić nam je kazao da su do sada jedino od Tuzlanskog kantona dobili pismenu potvrdu da su pokrenuli proceduru u vezi s učešćem u participaciji. Kantoni su prošle sedmice trebali dostaviti eventualne saglasnosti na participaciju u korekciji cijena, ali to nisu učinili.

- Nadam se da će novi sastavi vlada u tim kantonima imati razumijevanja za studente. Već sada imamo problema, jer su povećane cijene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a hljeb će poskupjeti od nove godine - dodao je Kadrić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.