SARAJEVO

Podno grijanje na Baščaršiji iz 16. stoljeća bit će sačuvano

Završena konzervacija Firuz-begovog hamama

A. JAMAKOVIĆ

1.12.2014

Završena je konzervacija Firuz-begovog hamama, koji je 2008. godine slučajno otkriven prilikom obnove ulice Prote Bakovića u srcu Baščaršije. Tada su mnoge Sarajlije bile zatečene pronađenim misterioznim tunelima, za koje su arheolozi poslije utvrdili da je riječ o hamamu, koji je još početkom 16. stoljeća sistemom podnog grijanja zagrijavao dućane na Baščaršiji.

Voda sa Mošćanice

Arheolog Mirsad Avdić, koji je istraživao ovaj lokalitet, kazao nam je da je Firuz-begov hamam zagrijavao okolne dućane putem velikog ložišta – ćulhana i tunela, kojima je prolazila vatra, što je pandan današnje energetske efikasnosti, koja je trend u svijetu. 

- To je jedna od najstarijih građevina u gradu, napravljena još 1508. godine, čak i prije Begove džamije. Osim tunela, otkrivene su i kade za kupanje, a hladna voda dolazila je u ćulhan sa Mošćanice. Sistemom dimnjaka regulirali su se jačina vatre i način prolaska tunelima. Bio je podijeljen na muški i ženski, sa posebnim ulazima. Napravljen je elaborat i hamam je moguće vratiti u prvobitno stanje, što bi bila izuzetna građevina nasred Baščaršije - pojašnjava Avdić.

Radionica za kamione

Zbog oštećenja krova, dolazak Austro-Ugarske je dočekao kao ruševina, a 1946. na tom mjestu bila je radionica za kamione, dok je prostor poslije pretvoren u kafanu.

Prilikom arheoloških istraživanja, između ostalog, pronađeni su novac iz različitih perioda, nakit, predmeti od željeza i kože, porculanske i zemljane posude, lulice, nargile pećnjaci...

Nacionalni spomenik

Hamam je proglašen nacionalnim spomenikom BiH, a vlasnik prostora je Fabrika duhana Sarajevo.

- Finansirali smo njegovu zaštitu. Za sada ne znam šta će biti dalje s ovim objektom – rekao nam je sekretar FDS-a Mirsad Dazdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.