SARAJEVO

Elektronski recepti smanjit će gužve u ambulantama

U Domu zdravlja Stari Grad danas počinje projekt ZZOKS

Autor:F. NUMANOVIĆ

1.12.2014

Recepti koje su ljekari do sada propisivali pacijentima na papiru, u Domu zdravlja Stari Grad postaju prošlost! U ovoj zdravstvenoj ustanovi danas će početi izdavanje elektronskih recepata, što je projekt Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Svi podaci

Direktorica Doma zdravlja Stari Grad Deneida Ovčina-Šabanović kazala nam je da je riječ o projektu koji će koristiti zdravstvenim radnicima, ali i pacijentima, jer se više neće morati dugo zadržavati u ambulantama.

deneida-ovcina-sabanovic

Ovčina-Šabanović: Bez papira 

- Sada će pacijenti dolaziti kod doktora s elektronskom knjižicom ili starom zdravstvenom knjižicom. Ljekar će karton otvarati u elektronskoj formi i imat će sve podatke koji se odnose na terapiju. Nakon elektronskog propisivanja lijeka, pacijent će ići do najbliže apoteke bez ikakvih papira i može podići lijekove nakon što kaže kako se zove - kazala je Ovčina-Šabanović.

Osim što će biti smanjene gužve u čekaonicama, pacijenti neće morati razmišljati o tome jesu li zaboravili ponijeti neke od dokumenata.

Bez nestašica

- Dugo smo čekali ovaj dan zbog nas, ali i zbog pacijenata. Kod nas će, za početak, raditi četiri tima, a projektom su obuhvaćene apoteke “Lupriv“, “Al-Hana“ i “Farmamed“. Nakon Starog Grada, bit će uvezani i ostali domovi zdravlja i apoteke u gradu. Više neće biti nestašica recepata, kao što se dešavalo. Zahvalni smo Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, na čelu s Kenanom Crnkićem, što je naš Dom zdravlja prvi u kojem će ovaj projekt implementirati - dodala je Ovčina-Šabanović.

Kontrola izdavanja lijekova

- Kontrola izdavanja i propisivanja recepata bit će veća. Ako pacijent uzme lijek u jednoj apoteci, neće ga moći podići u drugoj – dodala je Ovčina-Šabanović.

Zadovoljstvo pacijenata

Pacijenti koje smo zatekli u Domu zdravlja Stari Grad, zadovoljni su novim načinom propisivanja lijekova. Sugrađanka Jasna Dževlan rekla nam je da je sretna što će se smanjiti gužve.

jasna-dzevlan

Dževlan: Ušteda materijala

- Vjerovatno će se i uštedjeti. Neće se trošiti novac za papir, kodove i pečate, a sve je to trebalo za izdavanje – dodala je Dževlan.

Slično misli i sugrađanin Božidar Perišić, koji je zadovoljan što će konačno komplicirani proces liječenja biti efikasniji.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.