SARAJEVO

Ilidža: Mještani bježe iz kuća zbog nesnosnog smrada

Građani u panici jer je zrak u Azićima danima zagađen

A. Š. H. - Es. D.

3.12.2014

Nesnošljiv smrad posljednjih nekoliko dana širi se iz kanalizacionih cijevi u ulici Bojnička u ilidžanskom naselju Azići. Naša ekipa jučer je posjetila ovo naselje. Kako su nam kazali mještani, danima odvode djecu i starije iz kuća da se ne bi otrovali, jer je smrad postao nepodnošljiv, a sumnjaju i da je opasan za zdravlje.

Najgore noću

- Neugodan miris izaziva iritaciju pluća i nezgodan je za disanje, zbog čega sam dijete odveo kod punice u Visoko. Ovih dana, iako je hladno, moramo otvarati prozore, pa čak i spavati u takvim prostorijama. Smrad se osjeti vani, u kući, a najviše u kupatilu i kuhinji. Obraćali smo se nadležnim službama, ali još niko nije počeo rješavati problem - kazao nam je Azer Omerika.

Na licu mjesta jučer smo zatekli i inspektora zaštite okoliša Uprave za inspekcijske poslove KS. Mještanima je kazao da ni on ne zna o čemu se radi.

Neugodan miris najviše se može osjetiti u jutarnjim i noćnim satima. Izudina Hodžić, u čijoj se kući, također, osjeti smrad, kao i druge komšije, pokušava što manje koristiti vodu s česme.

- Smrad je užasan i neobičan. Ne znamo šta da radimo. Svaki dan je sve gore. Apeliramo na nadležne da nam riješe ovaj problem jer ćemo se morati iseliti iz kuća - kazala je Hodžić.

Samir Selimović, kojeg smo zatekli ispred kuće, uplašen je za zdravlje svoje osmomjesečne bebe.

Poduzeti mjere

- Ovo nam se prvi put dešava. Neke mjere moramo poduzeti. Najradije bih otišao, ali nemam gdje - rekao je Selimović.

U Azićima više od 50 godina živi i Stoja Ilić, ali, kako je kazala, nešto slično nikad se nije dešavalo.

Nisu pronašli uzrok

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izjavili su da je nadležni inspektor zaštite okoliša više puta izlazio na teren, ali da nije mogao utvrditi uzrok širenja neugodnih mirisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.