SARAJEVO

Milione vrijedna imovina data za 270.000 KM, radnici poslani kući

Kako je Vlada KS uništila nekada uspješno preduzeće "Neretva"

K. KEŠMER

5.12.2014

Zbog inertnosti Vlade KS, predvođene ministrima iz SDA, milione vrijedna imovina kantonalnog preduzeća „Neretva“, najstarija državna firma koje se bavi proizvodnjom i prodajom ortopedskih pomagala, jučer je prodata za mizernih 270.000 KM. Svih 12 radnika, koliko ih je doskora radilo u ovoj firmi, ostalo je bez posla!

To nam je potvrdio i direktor “Neretve” Senad Osmanagić, koji je kazao da je, uprkos brojnim dopisima Vladi, Općinski sud jučer prodao dio zgrade u kojem se proizvodi.

senad-osmanagic

Osmanagić: Neko želi uništiti firmu

- Radnici su preduzeće tužili zbog neizmirenih plaća, doprinosa..., a zbog propusta Vlade KS i prošlih uprava preduzeća, ta je tužba postala izvršna i imovina je prodata za mizernih 270.000 KM, iako vrijedi višestruko više. Kvadrat prostora na ovoj lokaciji u centru grada vrijedi više od 2.000 KM, a ovdje je oko 800 kvadrata - kazao je Osmanagić.

On ističe da taj novac neće moći pokriti sve zaostale obaveze prema radnicima, ali da se prodajom imovine trenutno gasi proizvodnja te će svi radnici biti proglašeni tehnološkim viškom.

- Tako će biti sve dok ne nađemo nove prostorije za proizvodnju. To će biti vrlo teško. Očigledno je nekome u cilju da uništi „Neretvu“. Firma u svom vlasništvu ima još dva objekta, u Toromanovoj ulici u Starom Gradu i u centru Mostara. Nudili smo Vladi KS da ih prodamo da bismo izmirili obaveze prema radnicima. Ali nisu nam to odobrili - istakao je Osmanagić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.