SARAJEVO

Kozadra dovodi pet službenika, poslanici traže reviziju konkursa

Odlazeći ministri nastavljaju iskorištavati vakuum

Autor:A. NALO

5.12.2014

Slijedeći svoje ministre, i prvi čovjek Vlade KS Muhamed Kozadra (SDA), prije nego što zasjedne u poslaničke klupe Skupštine, posljednje dane tehničkog mandata koristi za zapošljavanje novih ljudi u administraciju. Tako je Kozadra, vršilac dužnosti premijera, ujedno i ministar finansija, raspisao konkurs putem Agencije za državnu službu za prijem još pet novih uposlenika!

Privatna imovina

Za rođake i stranački podobne i ovaj put sačuvane su najbolje pozicije u Ministarstvu finansija KS. Prema konkursu, traže se stručni saradnici za budžet i konsolidaciju budžeta, analize, računovodstvo, za platno poslovanje i poravnanje te pravne poslove.

Ovakvoj politici zapošljavanja, odnosno korištenja vremena do izbora nove vlasti, oštro su se usprotivili novoizabrani zastupnici u Skupštini KS.

Selma Filipović, poslanica Saveza za bolju budućnost, lidera opozicije, kazala nam je da će, čim se formira nova vlada i s radom počne Skupština, tražiti informaciju o ovim zapošljavanjima.

- Ne znamo je li to rađeno planski ili ne, ali to nije njihova privatna imovina. Zatečena sam svim onim što rade odlazeći ministri u tehničkom mandatu. Kanton je na koljenima i situacija je više nego katastrofalna - upozorila je Filipović.

predrag-kojovic

Kojović: Šteta za državu

Prema riječima Predraga Kojovića iz Naše stranke, sve ovo što se trenutno radi u Kantonu kontinuitet je politike koja nas gura ka ekonomskom dnu, a činjenica da partije, posebno SDA, koje su to radile 20 godina nastavljaju s tom praksom nije iznenađenje.

Javni sektor

- Administracija se mora smanjiti i postati znatno efikasnija ukoliko želimo stimulirati privredu. Ali, ako ste partija koja živi od vlasti i podršku glasača plaća uhljebljivanjem u javnom sektoru, onda radite na štetu države, odnosno, radite upravo ovo što ovih dana radi Vlada KS - rekao je Kojović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.