SARAJEVO

Pucaju zidovi na kućama, a fekalije se slijevaju u podrume

Opasno klizište na Soukbunaru uzrokovale loše cijevi

Z. Karamović

6.12.2014

Mještani naselja Soukbunar, čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini Jevrejskog groblja, mjesecima strahuju za svoju i sigurnost kuća jer su u tom dijelu naselja popucale vodovodne i kanalizacione cijevi pa se pokreće klizište.

Vlasnica jedne od ugroženih kuća Suada Puška kazala nam je da se već godinu bore sa smradom i fekalijama koje se slijevaju u podrume, kao i pucanjem zidova na kućama zbog prevelike vlage i pomjeranja zemljišta.  

- Potporni zid, kao i cesta i držači iznad kuća popucali su, jer je zemlja ispod vlažna. Niko iz Općine Centar nije reagirao, iako smo ih obavijestili početkom godine, kada su naši problemi i počeli - kazala je Puška.

soukbunar-1

Puška ispred svoje kuće u kojoj pucaju zidovi

O problemu u ovom naselju na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća raspravljali su i vijećnici koji su usvojili zaključak sa zahtjevom da se građanima što prije pomogne.

Prema riječima mještana, obraćali su se i preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, čiji su radnici dolazili nekoliko puta i mijenjali po metar cijevi, međutim, nikada nisu riješili problem.

- Cijevi su stare i po 60 godina, dotrajale su. Kanalizacija se izlijeva i niz padinu se slijeva prema našim kućama i niže. Ne može se živjeti od smrada - rekla je Puška.

Ona je dodala da su iz ViK-a građanima kazali da cijevi nisu problem, već klizište koje se nalazi u blizini.

Nadležan ViK

Koordinator za klizišta KS Fuad Babić rekao nam je da je Soukbunar odranije poznat kao opasno područje zbog velikog broja objekata.

fuad-babic-danas

Babić: Hitna sanacija

- Nama se niko nije javio, ali nadležni su u ViK-u jer klizište i nastaje zbog izlijevanja vode i fekalija. To se hitno mora uraditi, jer ovo što se dešava, predstavlja neodgovornost nadležnih - kazao je Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.