SARAJEVO

Gradnja hotela “Zagreb” uskoro će biti završena

Uprkos upozorenjima Komisije o nepravilnostima

Z. Ka.

7.12.2014

Sve skele na hotelu „Zagreb“ jučer su uklonjene, nakon čega je objekt koji je pod zaštitom države kao nacionalni spomenik dobio finalni izgled. Uprkos brojnim upozorenjima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da su prekršili pravila po kojima su morali restaurirati zgradu, vlasnica „Zagreba“ Dinka Pinezić nije odustajala od radova.

Prema riječima Ivana Šege, zastupnika vlasnice, špekulacije o tome kakva će biti sudbina hotela ne želi komentirati.

- Sve smo od početka radili prema planu i preporukama Komisije. Nastavljamo s gradnjom dok se objekt ne završi, kako je i planirano. Da je bilo problema, ne bismo ni došli dovde - kazao je Šego.

Međutim, Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije, tvrdi da su prilikom dosadašnjih radova uočene brojne nepravilnosti i zbog toga će se 12. i 13. decembra odlučivati o budućnosti zgrade te o tome hoće li, eventualno, biti srušena.

- Od početka obnove ovog nacionalnog spomenika Upravu smo nekoliko puta upozoravali na nepravilnosti i nepoštivanje zaštitnih mjera koje smo im dali kada su u pitanju restauracija i konzervacija objekta. Samo su djelimično uvažili preporuke Komisije. To smo uočili i prilikom obilaska terena. Na to smo ukazali i Upravi, koja je sve naše sugestije zanemarila - naglasio je Lovrenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.