SARAJEVO

Higijenski servis humano će zbrinjavati pse lutalice

SAZNAJEMO Hoće li konačno biti riješen gorući problem u gradu

A. Na. - Fa. Ma.

9.12.2014

Prikupljanje papira za registraciju privodi se kraju pa se uskoro očekuje početak rada Higijenskog servisa. Čekamo još sjednicu Skupštine KS da se usvoji dopuna Statuta preduzeća "Rad", pri kojem će ovaj servis raditi. Potvrdio je to jučer za „Dnevni avaz“ ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović.

Mjesečni troškovi

Rad Higijenskog servisa, koji čine tri ekipe, godišnje će građane koštati 668.160 KM! Na bazi dostavljenog zahtjeva iz preduzeća "Rad", mjesečni troškovi Higijenskog servisa su 55.680 KM.

Humano rješavanje problema pasa lutalica u KS s nestrpljenjem očekuju i stanovnici Koševskog Brda, Ciglana, ali i drugih naselja, koji zbog straha ne smiju izaći iz svojih kuća. U dvorištu Ibre i Suade Adžemović u ulici Antuna Hangija naša ekipa jučer je zatekla veliki broj pasa lutalica. Prema riječima domaćina, oni su tu već duže vrijeme i ne mogu ih otjerati.

- Svaki dan moramo čistiti, stepeništa su puna izmeta, a dvorište je svakim danom sve gore. Nije problem samo u našem kvartu nego u cijelom naselju - rekao je Adžemović.

Također, jedan od stanara kazao nam je da ispred vrata imaju pripremljeno „oružje" da bi se mogli odbraniti od napada ovih životinja.

Nemoguće zaspati

- Noću je još gore jer lavež ne prestaje, nemoguće je zaspati, a i često se desi da zateknemo pse ispred kućnih vrata - požalila nam se Fahira Katica.  

Inače, građani naselja Koševsko Brdo i Ciglane godinama su među najugroženijima kada su u pitanju napadi pasa lutalica.

Reakcije

Fikret Zuko, Udruženje slijepih KS:

- Zbog opasnosti od napada kojima su izloženi čim izađu na ulice, sve više slijepih i invalida ostaje kući. Nama je najgore jer ne vidimo psa kada nam se približava. Iz straha počnemo mahati bijelim štapom i tada životinje postanu agresivnije.

Amela Penava, Vijeće roditelja osnovnih škola KS:

- Đaci su u opasnosti od napada, ali i od izmeta pasa, čime se prenose zarazne infektivne bolesti. Svaki napad djeci je trauma i može izazvati dijabetes. Najviše problema imamo u Logavinoj ulici, gdje djeca ne smiju sama dolaziti na nastavu.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.