SARAJEVO

GRAS ne zna šta će s viškom uposlenika, a prima ih još 100!?

U preduzeću tvrde da nedostaje vozača, mehaničara i limara

Autor:J. GAZIJA

10.12.2014

Preduzeće GRAS, koje je u gubitku više od 150 miliona KM i ima skoro 1.700 zaposlenih, kojem prijeti stečaj zbog milionskih dugovanja, kako saznaje "Dnevni avaz", do kraja godine trebalo bi zaposliti 100 novih radnika!?

U tome ne bi bilo ništa neobično da iz ove kantonalne firme, čiji je dug znatno premašio vrijednost kapitala kompanije, godinama ne upozoravaju na to da su im višak stotine radnika te da zbog toga srljaju u milionske gubitke.

besim-hamidovic

Foto: Avaz (Hamidović: Raspored zaposlenika)

Predsjednik Nadzornog odbora Besim Hamidović kazao je da, kada u GRAS stignu nova vozila - autobusi, trolejbusi i tramvaji - neće imati ko da ih vozi i održava.

- Nemamo dovoljan broj vozača, mehaničara i limara. Trebat će nam stotinu novih radnika, dok, s druge strane, postoji višak u administraciji. U GRAS-u je mnogo onih koji sjede i ništa ne rade. Takvi nisu proizvodna radna snaga, a do Nove godine bit će raspoređeni u sektore kontrole, naplate, revizije... - kazao je Hamidović.

avdo-vatric1

Foto. Avaz (Vatrić: Prvo riješiti penzionere)

Međutim, kako nam je jučer kazao Avdo Vatrić, direktor preduzeća, oni neće zapošljavati novu radnu snagu.

- Imamo 100 radnika koji su stekli uvjete za penzioniranje, a preduzeće nema uvjete da im isplati doprinose i pošalje u zasluženu penziju. Sve dok ne riješimo ovaj gorući problem, nećemo opterećivati firmu novim radnicima - kazao je Vatrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.