SARAJEVO

Krava zaražena brucelozom bit će eutanazirana

Zaražene životinje pronađene u općini Novi Grad

Autor:J. G.

10.12.2014

Kantonalni veterinari eutanizirat će jednu kravu nakon što su, na poziv sumnje vlasnika farme koji posjeduje 60 ovaca i šest krava u općini Novi Grad, otkrili da su mu zaražene opasnom bolešću - brucelozom, koja je lako prelazna i na ljude.

Iz Veterinarske stanice KS kazali su kako će preostala goveda i ovce testirati na virus bruceloze. Dok je veterinarska inspekcija izdala nalog da se testiraju životinje i na okolnim farmama u naredna dva dana.

Virus bruceloze potvrđen je i analizom na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bruceloza je prenosiva i na ljude, a najugroženiji su veterinari, osobe koje rade na farmi i mesari koji su u kontaktu s izlučevinama zaražene životinje.

Iako nije poznato u kojim količinama su mlijeko i mogući drugi proizvodi otišli u opticaj, vlasniku farme naređeno je da obustavi distribuciju.

Pojava bruceloze jednim dijelom rezultat je stanja u Veterinarskoj stanici KS, koje zbog raznih blokada bivšeg direktora Senada Arnautovića (NSRzB) nije moglo obavljati svoj posao.

Podsjećanja radi, na proljeće se trebala raditi kompletna provjera stoke u Kantonu Sarajevo. Međutim, zbog problema unutar preduzeća, štrajka radnika, to nije urađeno.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.