SARAJEVO

Na planinama prve skijaše očekuju već za vikend

U zimskim centrima obradovani snijegom

Autor:B. TURKOVIĆ

11.12.2014

S obzirom na to da se još nisu oporavili od prošlogodišnje loše sezone, u zimskim turističkim centrima u našoj zemlji prvim snježnim padavinama izuzetno se raduju. Nadaju se da prve pahulje nagovještavaju bolju i padavinama bogatiju zimsku sezonu.

Vještački snijeg

Na planinama se već stvara snježni pokrivač, što će upotpuniti zimsku idilu tokom zvaničnih otvorenja sezone, koja su planirana u narednim danima. Turistički radnici nadaju se da će se snijeg zadržati u špici sezone, tokom predstojećih novogodišnjih praznika i školskog raspusta u januaru.

- "Prava" zima nas je veoma obradovala, ulijeva optimizam jer se još pokušavamo oporaviti od prošlogodišnjeg "nokdauna". Na Jahorini je napadalo pet-šest centimetara snijega, temperature se bliže minusima, što nam odgovara da bismo mogli praviti i vještački snijeg. Ako snijeg u naredna dva dana napada 15 centimetara, za vikend bismo mogli pokrenuti skijališta - kazao nam je Dragan Sokolović, rukovodilac marketinga i prodaje Olimpijskog centra Jahorina.

Na otvorenju sezone u ovom preduzeću posjetiocima namjeravaju ponuditi mnoštvo zabavnih sadržaja. Tako će, između ostalog, u petak i subotu svi moći besplatno skijati.

Zabijeljeli su i Igman i Bjelašnica. Visina snijega na vrhu Bjelašnice je oko pet centimetara, a temperatura je proteklih dana iznosila i do 10 Celzijevih stepeni.

Priprema kapaciteta

Na Babinom dolu na Bjelašnici i na Malom polju na Igmanu posljednjih dana bilo je oko dva centimetra snijega. Ski-centar Bjelašnica-Igman radi na pripremi svih kapaciteta, a u preduzeću ZOI '84 nadaju se da će biti spremni do zvaničnog otvaranja zimske sezone.

Otvorenje sezone 21. decembra

Kako nam je kazao direktor hotela „Maršal“ na Bjelašnici Zahid Bešović, danas će biti održana konferencija za medije na kojoj će zvanično biti najavljeno otvorenje zimske sezone za 21. decembar. Bešović je dodao da su skoro svi kapaciteti spremni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.