SARAJEVO

Mještani poplavljenih ilidžanskih naselja potpisali ugovore

Građani nezadovoljni pomoći koju im dijeli Federalni fond i Općina

A.Š.H.

11.12.2014

U zgradi Općine Ilidža danas su potpisani ugovori o dodjeli novca za saniranje kuća oštećenih u poplavama ove godine, koje dodjeljuje Federalni fond za pomoć ugroženim područjima od prirodne nesreće u iznosu od 51.670,17 KM.

Kako je rečeno u Općini sredstva su dodijeljena građanima kod kojih je iznos štete veći od 500 KM te je novac podijeljen srazmjerno njihovoj šteti.

- Općina Ilidža dobila je novac od Fonda za pomoć ugroženim područjima od prirodne nesreće FBiH, i naša je dužnost bila da ga proslijedimo. Ispoštovali smo sve neophodne kriterije i novac je otišao u prave ruke - kazao je načelnik Senaid Memić.

Kako je dodao, preostalo je još 80 ljudi, kod kojih šteta iznosi manje od 500 KM, a koji će potpisati ugovore i dobiti dio novca koji im pripada.

Međutim, mnogi građani bili su nezadovoljni onim što im je podijeljeno. Kako su kazali, Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, ali i Općina Ilidža, uložili su vrlo malo napora kako bi pomogli građanima.

Poplavljeni stanovnici ilidžanskih naselja, koji su danas potpisali ugovore nisu ni znali šta potpisju, niti su bili upoznati o tome koliko će im novca pripasti. Istakli su da je prilikom podjele bilo mnogo neregularnosti te da su pomoć dobivali i oni koji je nisu zaslužili.

Zbog ove činjenice mnogi građani sami su se odlučili zaštiti od poplava, pa samoinicijativno kopaju kanale i postavljaju cijevi ne bi li na taj način koliko-toliko spriječili nove poplave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.