SARAJEVO

Kanton gubi imovinu vrijednu 150 miliona KM

Zbog nemara Vlade KS, haos u Agenciji za privatizaciju

A. JAMAKOVIĆ

12.12.2014

Stanje u Agenciji za privatizaciju KS je katastrofalno, a 14 zaposlenih plaću nije dobilo već sedam mjeseci. Za to vrijeme dovedena je u pitanje imovina Kantona izvan BiH čija je vrijednost oko 150 miliona KM.

Formiranje vlasti

To nam je potvrdio direktor Agencije Sead Kamarašević, kazavši da nemaju sredstava ni za dogovore s advokatima kako bi se riješili sudski sporovi, pa čak ni za sudske takse, telefone...

- U Hrvatskoj i Srbiji Kanton ima oko 120 objekata, od kojih bi neke trebalo sudom potraživati. Imamo zgradu na Hvaru, a u svoje vlasništvo ju je upisala Općina Jelsa i trebali bismo ih tužiti, ali nemamo novca. Ove sedmice pisali smo Vladi i Skupštini KS te resornom ministarstvu da se imenuju članovi Upravnog odbora, bez kojeg ne možemo raditi – kazao je Kamarašević.

sead-kamarasevic

Foto: Avaz (Kamarašević: Tražili pozajmice)

Prema njegovim riječima, Agencija je tražila i pozajmice od Vlade, ali ih nije dobila, pa preostaje samo da se čeka formiranje nove vlasti. U budžetu KS za ovu godinu nisu bila predviđena sredstva za Agenciju, već je planirano da se ona finansira prodajom koju je, u međuvremenu, zaustavila Skupština KS.

Javna preduzeća

- Vlada KS je firmu „Neretva“, koja bi donijela milion KM, skinula s liste za prodaju. Osim imovine javnih preduzeća, na prodaju je jedino Institut za zaštitu na radu, čija je vrijednost 170.000 KM – dodao je Kamarašević.

Nepoštivanje zakona

- Zakonom o radu Agencije predviđeno je da se ona finansira iz budžeta, međutim, to se ne poštuje. Piše i da program rada usvaja Nadzorni odbor, ali onda on padne na Skupštini iz političkih razloga, pa se ne može raditi – pojasnio je Kamarašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.