SARAJEVO

Udruženje "Otium": Nezaposleni ne smiju ostati bez zdravstvenog osiguranja

Skinuli sa evidencije 4.000 osoba

Fena

12.12.2014

Kao marginalizovana grupa stanovnika FBiH, grupa koja u Kantonu Sarajevo, prema posljednjim informacijama službi za zapošljavanje, broji 71.601 osobu, nezaposleni su prethodnih dana doživjeli još jedan niski udarac od vlasti - saopćeno je iz Udruženja nezaposlenih "Otium".

Po informacijama koje su, kako dodaju, saznali iz medija prethodnih dana službe za zapošljavanje KS-a su skinule s evidencije 4.000 nezaposlenih osoba koje su tim izgubili pravo i na zdravstveno osiguranje.

- Na spisku su osobe koje ostvaruju veće prihode od 208 KM, i ovaj potez je bila obaveza “po zakonu” - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja nezaposlenih “Otium” ističu da neće ostati ravnodušni prema ovakvom ponašanju i pokušaju vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih.

- Radite to na način otvaranja novih firmi, obnavljanje i izlazak iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i benificije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje…Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće zar ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati - navode iz ovog udruženja.

U svim zemljama svijeta, kako se dodaje u saopćenju, nezaposlene osobe imaju naknadu od države u visini čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali mi iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposlen kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, naša država čak oduzima “zdravlje”!

- Pozivamo svih 4.000 nezaposlenih koji su skinuti sa evidencije službi za zapošljavanje KS-a da se udružimo i zajedničkim snagama krenemo s inicijativama za izmjene zakona. Dok se oni vode time da rade sve po zakonu, prebacuju odgovornost jedni na druge i ne znaju o kakvim se akcijama radi, mi se moramo paziti i obične prehlade, jer će nas koštati mjesečnog iznosa - navodi koordinatorica udruženja ”Otium” Almedina Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.