SARAJEVO

Sistematizacija radnih mjesta posvađala zaposlenike "Parka"

Preduzeće podijeljeno na dva sindikata

Autor:A. NALO

12.12.2014

Posljednjih nekoliko godina, zbog rasipništva i nesposobnih stranačkih direktora (samo lani bila su četvorica), preduzeće "Park" prošlu godinu završilo je s gubitkom od 1.491.334 KM! Kako bi se situacija donekle popravila i firma počela pozitivno poslovati, sadašnji menadžment je na osnovu odluke Skupštine KS pokrenuo sistematizaciju radnih mjesta, što je izazvalo nezadovoljstvo među pojedinim zaposlenicima.

Zapošljavaju rodbinu

Na premještanje radnika s pozicija reagirali su i članovi Sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu turizmu i trgovini BiH, a koji djeluju kao Sindikalna organizacija "Park", optužujući Sindikat komunalne privrede "Parka". Inače, u ovom preduzeću zbog sukoba radnika postoje dva sindikata.

Naime, sindikalni povjerenik Velija Muminović tvrdi da se u "Parku" već duže vremena vrše brojne kriminalne radnje, da se zapošljavaju članovi rodbine predsjednika Sindikata komunalne privrede "Parka" Esada Tajića i njegovih saradnika, a da se postojeći kadrovi i svi oni koji ne podržavaju Sindikat komunalne privrede degradiraju i prebacuju na niža radna mjesta.

safet-baltic

Foto. Avaz (Baltić: Optužbe zbog samovolje)

Također, Tajića i direktora "Parka" Safeta Baltića optužuju za provođenje samovolje i neprofesionalno postupanje prema životinjama u Pionirskoj dolini, ali i za sve učestalije napade na članove Sindikata zaposlenih u poljoprivredi "Parka" te za prijetnje radnicima.

- I za ono što ne uradimo nas sankcioniraju i kažnjavaju. Pravdu smo primorani tražiti preko nadležnih sudova. I na članove našeg sindikata vrše pritisak i šalju ih na disciplinske postupke, a sve kako bi se ispisali. Mnogi su iz straha istupili - rekao je Bakir Omerović, član Sindikalnog odbora.

esad-tajic1

Foto: Avaz (Tajić: Odluka Skupštine)

Optužbe nezadovoljnih radnika kategorički je odbacio Esad Tajić, jer su, kako je rekao, neosnovane i netačne.

Krivična prijava

- Velija Muminović je povjerenik ovog sindikata koji, osim njega, nema više članova. Sve ovo radi iz revolta, jer je protiv njega podnesena krivična prijava zbog lažnog iskaza i jedini mu je cilj unošenje nemira u "Parku". Kada se radi o sistematizaciji, samo provodimo odluku Skupštine KS. Svi znaju da predsjednik Sindikata niti prima niti otpušta zaposlenike, jer to nije moja nadležnost - kazao je Tajić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.