SARAJEVO

Poplave im uništile sve, a Memić dijeli po 110 maraka

SRAMOTNO Ogorčeni mještani Ilidže kažu da su umjesto pomoći dobili sadaku

A. J. - Fa. Ma.

13.12.2014

Mještani nekoliko ilidžanskih naselja koji godinama muku muče s poplavama ogorčeni su na Općinu Ilidža i Federalni fond za pomoć ugroženim područjima od prirodne nesreće, koji su im podijelili po stotinjak maraka za obnovu domova. Kako su nam kazali mještani, od tih sredstava ne mogu krenuti ni s kakvim ozbiljnijim radovima.  

Uništeni podovi

Ekipa „Avaza“ jučer je bila u ulici Hendekuša, u naselju Osjek, koja svake godine poplavi. Nani Timi Hakić ilidžanski načelnik Senaid Memić (SDA) uručio je prekjučer 110 KM koje će morati opravdati računom da ih je potrošila u obnovu svog doma.

untitled-1

Memić: Dijelio mizerne iznose

- Svake godine više od metar vode bude u kući, odnosi mi drva iz dvorišta, pa stalno živim u strahu. Pogledajte mem i vlagu, ćilime sam digla, pa kako da od 110 KM nešto ozbiljnije uradim, a penzija mi je 300 KM? Bolje da nisu ništa ni davali jer je ovo sramota - ispričala nam je Hakić.

Fuad Suljić iz Bratunačke ulice preživljava od stočarstva, a poplave su mu uništile pedesetak bala sijena, stolariju na kući, podove...

Procjena štete

- Sadaku su nam dali. Općinska komisija procijenila je štetu na 3.000 KM, a dali su mi 170 maraka! Žena i ja ne radimo od 1997. godine i od čega da obnovim tolika oštećenja, a i moljci su se pojavili... Trebali su se dogovoriti da nam ništa ne daju, pa da tim novcem poprave korito da nam ne plavi više - kazao nam je Suljić.

fuad-suljic

Suljiću poplavljeno imanje, a preživljava od stočarstva

Pojedini nisu dobili ništa

Pojedini mještani čije su kuće, također, poplavile nisu dobili nikakvu pomoć. Jedna od njih je i Senija Bećirović, koja nam je rekla da se žalila Općini Ilidža zbog toga.

- Podove mi je u nekoliko navrata dizala voda, pa sam uradila pločice. Za vrata nemam para. Svake godine je isto, stvari prebacujemo na sprat da ne bismo ostali bez svega - dodala je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.